Законодателство

Министерството на правосъдието на САЩ стяга хватката около технологични гиганти

Иван Гайдаров

Представители на четири от петте големи технологични компании в САЩ - Apple, Amazon, Google и Facebook - ще се явят пред антитръстовата подкомисия към Министерството на правосъдието на САЩ на 16 юли. Те ще бъдат изслушани във връзка с темата за "доминиращите платформи и иновации", съобщиха във вторник от подкомисият. Гигантите ще бъдат представени от Адам Коен, директор на икономическата политика на Google, Нейт Сътън, генерален съветник в Amazon, Кайл Андър, главен служител по съответствието в Apple и Мат Перал, ръководител по глобалната политика на Facebook.

В съобщението на институцията се казва още, че тя смята да "проучи въздействието на пазарната мощ на онлайн платформите върху иновациите и предприемачеството." В изслушването ще се включат и известни експерти от научните и университетските среди.

Новината идва в момент, в който Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието разследват големите технологични компании в търсене на причини за потенциално завеждане на дела по антитръстовото законодателство. Миналия месец акциите на Amazon, Facebook и компанията-майка на Google - Alphabet - спаднаха осезаемо след поредица от доклади, според които агенциите подготвят антитръстови разследвания срещу тях.

Бъдещето на големите технологични компании стана част и от кампаниите за президентските избори в САЩ през 2020 г. Вече дори се чуха гласове за разформироването на бизнес мастодонтите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X