Законодателство

Криптовалутата на Facebook в челен сблъсък с регулаторните органи

Иван Гайдаров

Facebook ще се сблъска с редица регулаторни предизвикателства, свързани с новата ѝ криптовалута, смятат представители на централни банки по света. По-рано тази седмица социалната мрежа разкри плановете си за своя виртуална валута, наречена Librа - ход, който почти незабавно предизвика реакция от страна на политици и регулатори.

Финансовият министър на Франция Бруно Льо Майър предупреди, че криптовалутата на Facebook ще се превърне в "суверенна валута", а германски политик нарече компанията "банка в сянка".

Междувременно банковата комисия към Сената на САЩ неотдавна призова технологичния гигант да се яви на изслушване във връзка с идеята за създаването на виртуална валута.

Сега в дебата навлизат и няколко централни банки.

"Мисля, че има много вода да изтече преди идеята на Facebook да стане реално използваема", заявява гуверньора на Reserve Bank of Australia Филип Лоу на пресконференция в четвъртък. По думите му има много регулаторни въпроси, които трябва да бъдат взети предвид, за да е сигурно, че става дума за работещ и легален бизнес модел.

Какво е Libra?

Валутата на Facebook ще приеме формата на стабилна дигитална валута – такава, която по принцип се обезпечава с активи, за да се избегне волатилността, наблюдавана при повечето криптовалути. В случая валутата е подкрепена от кошница от банкови депозити и краткосрочни държавни ценни книжа.

Регулаторите охлаждат мераците на Facebook

Проектът Libra се следи с интерес от широк консорциум от компании, чиито членове варират от платежни компании като Visa и Mastercard до технологични гиганти като eBay и Uber. Очаква се криптовалутата да се появи през 2020 г.

Експерти твърдят, че докато проектът определено е добър знак за индустрията на криптовалутите, което е потенциален стимул за по-широко приемане на блокчейн технологията, то регулаторите ще са основното предизвикателство пред неговата реализация. "Подобен проект може да бъде много важен от регулаторна гледна точк", коментира и зам.-управителят на Bank of England Сам Уудс, цитиран от Reuters.

Гуверньорът на Централната банка на Великобритания Марк Карни вече обяви, че крипто проектът на Facebook трябва да очаква да се изправи пред "най-високите стандарти на регулациите".

Централната банка на Индонезия също коментира въпроса за криптовалутата на Facebook в четвъртък, казвайки, че плановете на компанията трябва да бъдат преразгледани.

Високи очаквания

Междувременно председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че е провел разговори с Facebook относно плановете им за Libra. По думите му ръководената от него институция ще има "високи очаквания" за валутата по отношение на това колко е безопасно използването ѝ и дали то е в съответствие с финансовите закони.

"Не се съмнявам, че ще има регулаторни дискусии или някакъв вид предварително одобрение, което ще се случи зад кулисите", заявява от своя страна Анди Брайънт, съпредседател на европейската борса за обмен на криптовалути bitFlyer, пред CNBC, като добавя: "Разбира се, ще има много области, в които можем да очакваме, че регулаторите ще поискат по-голяма яснота, но екипът на Facebook без съмнение ще бъде напълно готов за това."

Най-известната в света криптовалута – биткойн - е създадена с цел финансовите институции и посредници да бъдат прескочени. Това и фактът, че често е използвана за незаконни сделки, поставят редица регулаторни въпроси пред тази криптовалута.

Джеф Слоун, главен изпълнителен директор на американската платежна компания Global Payments, пък смята, че регулаторният надзор на Libra ще бъде добър знак. "В края на деня е важно потребителите да имат доверие на системите, в които работим", заявява той пред CNBC.

Като се има предвид, че Facebook работи с утвърдени играчи като Visa и Mastercard, компанията има предимството да разполага партньори, които имат опит в справянето със съществуващите регулации. Затова и от компанията заявяват, че с нетърпение очакват да отговорят на въпросите на властите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X