Законодателство

САЩ се опита да забрани на Huawei да завежда патентни дела в местните съдилища

Иван Гайдаров

Американски политик ще се опита да блокират възможността компаниите, попаднали в правителствените списъци за наблюдение, да атакуват патенти в местните съдилища, след като Huawei заведе иск за един милиард долара срещу оператора Verizon.

Според Reuters ходът на сенатор Марко Рубио цели да попречи на компаниите, санкционирани от САЩ, да подават съдебни искове за нарушаване на патенти. Разпоредбата е включена в измененията на годишния бюджет за отбраната.

В публикация в Twitter, Рубио обвини Huawei, че "използва тактиката на патентните тролове, за да атакува американските компании", след като беше вкарана в черния списък на страната по-рано през годината. Той добавя, че САЩ "не трябва да позволяват на компаниите, подкрепяни от китайското правителство, да използват неправилно нашата правна система срещу нас".

Сенаторът се позовава на лицензионен иск Huawei срещу Verizon през февруари, обхващащ 230 патента. В докладите се посочва, че китайската компания иска един милиард долара от американския оператор. Ръководствата на двете компании се срещнаха по-рано този месец за преговори.

Сегашното законодателство на САЩ относно разходите за отбрана, обхващащо бюджета за 2020 г., не е първото, използвано от местни политици за подобни цели. По същия начин то беше използвано през 2018 г. за атака отново срещу Huawei, забранявайки на правителствените агенции да купуват оборудване от Huawei и ZTE.

Мярката беше оспорена от Huawei в съда.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X