Законодателство

Skype става обект на по-сериозни европейски регулации

Иван Гайдаров

Европейският съд постанови, че в някои случаи Skype и подобни интернет-базирани доставчици на комуникационни услуги подлежат на контрол на база правилата, регулиращи електронните съобщителни услуги. Решението идва в следствие на спор между компанията и белгийския телекомуникационен регулатор.

През 2011 г. белгийският Институт за пощенски услуги и телекомуникации (BIPT) поиска Skype да предостави уведомление за своите услуги в съответствие с изискванията на местното законодателство. Регулаторът се мотивира с факта, че Skype позволява на клиентите да осъществяват повиквания към стационарни телефони, използвайки функцията SkypeOut.

В отговор, компанията посочват, че не предоставят електронни съобщителни услуги, както е определено в регламента, тъй като в случая не става дума за трансфер на сигнал. Според тях SkypeOut работи с международни оператори, които изпращат сигнали от негово име.

Началото на този казус е далеч назад във времето, като той стигна от белгийския Апелативен съд до Европейския съд. Становища по случая бяха изказани и от германското, холандското и румънското правителство, както и от Европейската комисия.

Според решението, публикувано на 5 юни, VoIP услуги, които позволяват на потребителите да водят разговори със стационарни или мобилни мрежи, са електронни съобщителни услуги, стига създателят на софтуера да получава възнаграждение за предоставянето им. Това засяга пряко SkypeОut, тъй като платформата продава пакети с определен брой минути и абонаменти. Предоставянето на тази услуга включва споразумения с доставчици на телекомуникационни услуги, които имат право да контролират повикванията.

Другите функции на Skype като основната ѝ VoIP среда и съобщенията не попадат в обхвата на решението.

Според Reuters от собственикът на Skype - Microsoft – са заявили, че ще се съобразят с регламента, който ще направи комуникационната платформа обект на значително по тежки регулации.

Решението ще засегне и конкурентите платформи, които предлагат сходни на SkypeOut услуги.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X