Устройства За Достъп

Нов чип на MediaTek отправя предизвикателство към флагманите на Qualcomm

Александър Главчев

MediaTek представи мобилните чипсети Dimensity 1100 и 1200, поддържащи мобилни мрежи от пето поколение и произвеждани по 6-нанометров процес. От тайванската компания твърдят, че новият хардуер ще се конкурира с най-добрите чипове от серията Snapdragon на Qualcomm.

Новите процесори на MediaTek ще се използват в смартфони от Xiaomi, Vivo, OPPO и Realme. Благодарение дейността на тези компании на азиатския пазар на смартфони от среден клас, тайванският производител излезе начело при доставките на мобилни чипове през 2020 г., надминавайки Qualcomm.

Dimensity 1200, подобно на продуктите на Qualcomm, има едно ядро за пикова производителност, три - за основно натоварване и четири енергийно ефективни ядра за задачи с ниско натоварване. Dimensity 1100 пък идва без първото от изброените, но разполага с четири средни по производителност ядра.

Всички изчислителни ядра на Dimensity 1200 имат малко по-висока тактова честота в сравнение с себеподобни в Qualcomm Snapdragon 888. И двете нови предложения на MediaTek са оборудвани с 9-ядрен видеочип ARM Mali-G77. Според компанията по-мощният чипсет осигурява "плавни 90 кадъра в секунда" в мобилната версия на играта Player Unknown Battlegrounds. В теста GFXBench Manhattan пък същият показва резултат от 130 кадъра в секунда, а Snapdragon 888, според сайта XDA-developers.com - 169 кадъра в секунда.

MediaTek чиповете поддържат софтуер за трасиране на светлинни лъчи в игрите, редица подобрения на изображението, базирани на изкуствен интелект и Bluetooth 5.2 контролер.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X