Устройства За Достъп

Над 60% от смартфоните през 2022 г. ще струват под $600

Александър Главчев

Разнообразието от достъпни 5G смартфони ще е основният двигател, който ще ускори възприемането на технологията след 2021 г. Преминаването към по-ниски ценови категории ще доведе до това, че след две години 549,3 млн. или 60% от доставените 5G устройства през 2022 г. ще са на цени под 600 долара. Това прогнозира ABI Research в нов си доклад, разглеждащ 36-те трансформативни технологии, които които ще влияят на пазара догодина.

Тези по-ниски цени ще бъдат възможни благодарение на по-евтини компоненти и продължаващата наличност на по-достъпни 5G платформи, най-вече от Qualcomm, MediaTek и UNISOC. С очакваното увеличаване на темпото на спад на цените продуктите от висок клас ще бъдат изтласкани с последващо бързо насищане и спад на потенциалните приходи и маржовете, споделя Дейвид Маккуин, директор изследвания в сферата на 5G смартфоните, устройства и носимите продукти в ABI Research.

Друга тенденция, отбелязана в доклада е очакваното увеличаване на доставките на преносими компютри с възможност за връзка с клетъчни мрежи до 21,5 млн. бр. до 2025 г. при среден годишен ръст от 46%, като 97% от тях ще бъдат с 5G възможности.

Според анализаторите, въпреки нееднократното предричане на възход на свързани лаптопи, по-вероятният сценарий е сближаването на тази категория с мобилните устройства. За катализатор се посочват нова категория "винаги включени" преносими компютри. Очаква се тази хармонизация ще бъде постигната чрез позициониране на 5G свързаността като централен стълб в дизайна на мобилните и персоналните компютри, с акцент върху удължения живот на батерията, тънки и леки дизайни, както и функции, подобни на настоящите смартфони и таблети.

Това развитие е предизвикано от преминаването към ARM-базирани чипове, които не само идват с дълбока интеграция между софтуер и хардуер, но също така печелят неефективностите на съвременните машини и възможности като по-дълъг живот на батерията, без да се жертва производителността, посочва още Маккуин. По думите му компании като Qualcomm, Intel, MediaTek, Samsung, Huawei и Apple са водещи в реализацията на такива стратегии, като се очаква много свързани модели преносими компютри да се появят през 2022 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X