Устройства За Достъп

Apple може да замени iPad mini със сгъваем iPhone

Александър Главчев

Apple може да прекрати производството и продажбите на таблета iPad mini. Според портала The Verifier, в бъдеще той ще бъде заменен с iPhone, какъвто засега не присъства в портфолиото на компанията.

Най-малкият таблет на компанията може да бъде заменен със сгъваем смартфон. Подобна стъпка звучи логично - екранът на 7,9-инчовия iPad mini от пето поколение (от 2019 г.) е с доста по-голям размер от смартфоните на компанията, но превръщането му в сгъваемо устройство ще го направи още по-лесно преносимо. С други думи Apple ще може да побере екран с приблизително същите размери в по-компактно тяло чрез възможността за сгъване и намаляване на рамките.

Подобна замяна ще е от полза за крайните потребители. Те ще получат устройство две в едно - както таблетен компютър, така и смартфон. Ако бъдещото устройство има допълнителен голям екран за, дори няма не е необходимо постоянно да бъде разгъвано. Подобна идея вече е реализирана в Samsung Galaxy Z Fold 2 (второто поколение на Galaxy Fold).

От друга страна подобен продукт ще е значително по-скъп от iPad mini. По предварителни данни в началото на продажбите сгъваемият iPhone с 8 GB RAM и 256 GB устройство ще струва около 1500 долара (в САЩ). За сравнение базовата версия на iPhone 12 Pro Max струва 1099 долара.

Apple може да замени iPad mini със сгъваем iPhone

Самата Apple не коментира информациите за евентуален сгъваем iPhone. Налице са обаче редица косвени потвърждения за такъв продукт. Според Macrumors още през февруари 2020 г. компанията е патентовала устройство със сгъваемо тяло и шарнирен механизъм (на изображението горе). През юни 2020 г. се появи още един патент, демонстриращ една от възможностите за дизайн на бъдещо такова устройство (на схемата долу).

Apple може да замени iPad mini със сгъваем iPhone

През септември 2020 г. лийкърът Ice Universe, който редовно публикува надеждна информация за иновациите на Apple, обяви, че компанията се готви да поръча голяма партида сгъваеми дисплеи от Samsung. Ако това е вярно, доставките трябва да започнат през следващата година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X