Устройства За Достъп

Apple представи три компютъра със собствени чипове

Александър Главчев

Apple официално представи първите в историята си компютри, базирани на нейни собствени процесори. Ноутбуците MacBook Air и MacBook Pro 13, както и и компактния неттоп Mac mini са оборудвани с ARM чипа M1. Той е и първият в света полупроводников елемент, произведен по 5-нанометров процес.

Припомняме, че компанията обяви за своето решение да се откаже от чужди чипове в своите компютри през юни 2020 г. Предишните поколения нейни ноутбуци и използваха Intel Core компоненти.

Обновените MacBook Air, MacBook Pro 13 и Mac mini ще бъдат пуснати в предварителна продажба на 12 ноември 2020 г., а официалната поява на пазара е планирана за следващата седмица.

Процесорът M1 представлява система на чип, която освен основните ядра и видеоускорител включва и модули памет. Той разполага с 16 милиарда транзистора, осем изчислителния ядра и още толкова такива за видео обработка. Налице са и още 16 за изчисления, свързани с невронни мрежи. Освен това основните осем ядра са разделени по равно на два клъстера - четири енергийно ефективни и четири високопроизводителни.

В M1 е интегриран още чип за сигурност Apple T2 и е реализирана поддръжка на Thunderbolt и USB4. Според Apple новият процесор може да да извършва 11 трлн. операции в секунда. Допълва се, че в сравнение с 4-ядрен Core i7, новият M1 предлага 3,5 пъти производителност от основните ядра и 6 пъти - от видео ядрата.

Също така ARM архитектурата предлага и по-висока енергийна ефективност и не се нуждае от активно охлаждане, което прави компютрите безшумни. Според Apple MacBook Air, благодарение на новия чип, вече може да работи до 18 часа при гледане на видео клипове и до 15 часа непрекъснато сърфиране в интернет. Новия MacBook Pro предлага още по-дълга автономна работа - съответно 20 и 17 часа.

Заедно с новите компютри Apple пуска и нова версия на операционната си система - Mac OS 11 Bug Sur. Премиерата й се състоя през юни 2020 г. на WWDC 2020, но ще бъде пусната заедно с новите продукти.

Mac OS 11 Bug Sur предлага напълно преработен дизайн в стила на iOS. Системата има вграден емулатор Rosetta 2, който е необходим за стартиране на x86 приложения на новите ARM-базирани компютри.

Новите хардуер и софтуер позволяват, подобно на смартфоните, "заспиване" и "събуждане" за секунда. Също тала Apple е оптимизирала всичките си програми за Mac OS за ARM - Pages, Numbers, Keynote, GarageBand и т.н. Оптимизациите са помогнали на браузъра да стане Safari вече е два пъти по-отзивчив, твърдят от компанията.

Най-важното обаче са новите универсални програми, които могат работят лесно както на процесори на Intel, така и на M1 без допълнителна емулация. Също така мобилни приложения, написани за iOS и iPad OS, работят върху новата система без емулация.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X