Устройства За Достъп

Революция при смартфоните – едри доставчици може да се откажат от американски чипове

Александър Главчев

Китайските производители на мобилни устройства Xiaomi, Vivo и Oppo възнамеряват да започнат да вграждат мобилни процесори Exynos на Samsung в своите продукти. Според Business Korea първите смартфони с южнокорейски чипове ще бъдат пуснати в продажба в края на 2020 г. или началото на 2021 г.

Към момента не е ясно от какви процесори Samsung се интересуват китайските производители. В серията Exynos има както бюджетни, така и топ модели за флагмански устройства. Те могат частично (и евентуално - и изцяло) да заменят процесорите на американската компания Qualcomm - в повечето продукти на Oppo, Xiaomi и Vivo се използват именно нейни чипове. Редица китайски смартфони също съдържат чипове от китайския MediaTek, но това по правило са представители на средния и базовия сегмент.

Желанието на Xiaomi, Oppo и Vivo да намерят нов доставчик на процесори за своите бъдещи смартфони е свързано с това, което се случва в момента с Huawei. През май 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани на редица фирми, включително Qualcomm, да си сътрудничат и да ѝ доставят свои продукти.

През май Тръпм отиде дори по-далеч и забрани на тайванския производител на чипове TSMC, който произвежда продукти на Qualcomm, да изпълнява поръчки за Huawei (последната няма собствени фабрики). Имайки предвид антикитайската реторика на американското ръководство, други клиенти на Qualcomm също може да се окажат в подобна ситуация.

При Samsung нещата стоят по малко по-различен начин - компанията е по-автономна от Qualcomm, тъй като има свои собствени фабрики за производство на чипове. Преходът на китайски компании към Exynos дори няма да ги принуди да направят крачка назад в техническо отношение, тъй като Samsung успешно усвои най-модерната към момента 5-нанометрова технология и вече подготвя за обявяването на първия си такъв продукт - Exynos 1080.

Преминаването на достатъчен брой нови компании към процесори на Samsung може да изстреля компанията в Топ-3 на класацията на производителите на полупроводници за смартфони и дори да получи шанс да догони Qualcomm и MediaTek. Към края на първта половина на 2020 г. корейците бяха на четвърто място с 13% пазарен дял след Qualcomm (29%), MediaTek (26%) и Hi-Silicon, дъщерно дружество на Huawei (16%).
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X