Бизнес

Смартфон потребителите се преориентират към средния клас модели

Владимир Владков

Заради пандемията от коронавирус все повече хора се отказват от покупката на флагманските модели смартфони. В резултат устройствата в ценовия диапазон $100 до $400 доминират в глобалните доставки за второто тримесечие, като тази тенденция ще се задълбочи през 2021 г.

Според IDC, смартфоните от нисък и среден клас са генерирали 60 на сто от глобалните продажби за второто тримесечие. През следващата година анализаторите очакват, че моделите от $100 до $400 ще представляват над 63 на сто от глобалния пазар. Същевременно средният и високият клас смартфони, които са диапазона $400 до $600, са увеличили своя пазарен дял за Q2 2020 с почти 4 процентни пункта до 11.6%.

Може би най-интригуващият аспект на тази сделка, освен че е най-голямото придобиване досега под ръководството на изпълнителния директор Börje Ekholm, е това, което това може да означава за телекомуникационния канал в Ericsson. Cradlepoint изглежда до голяма степен насочва към предприятията, а не чрез телекомуникационния канал, откъдето Ericsson произвежда по-голямата част от бизнеса си.

"Нарастващите равнища на безработица и несигурността за работното място повлияха върху моделите за покупка и потребителите се насочиха към икономически и достъпни продукти. Впоследствие цялостното портфолио на смартфоните се премести към устройства от нисък до среден клас, заяви Сангиитика Сривастава, старши анализатор в IDC за мобилните устройства.

"В дългосрочен план IDC очаква най-бързият растеж да бъде в ценовия диапазон от 400 до 600 долара, но с увеличаване на продажбите на 5G средната продажна цена (ASP) за 5G телефони ще спадне до 465 долара през 2024 г.", прогнозира Набила Попал, директор изследвания в IDC.

Въпреки шума около флагманите, повечето големи OEM производители имат устройства в средния клас. Samsung и Huawei "играят" в почти всеки пазарен сегмент, докато фирми като Xiaomi, Oppo и Vivo са насочени по-често към средния клас.

Apple - която преди се фокусираше почти изключително върху флагманите, разчитайки на по-старите си модели, за да привлече купувачи с по-малък бюджет - вероятно ще отчете, че повечето клиенти ще изберат високоефективния iPhone SE на разумни цени. Освен това, въпреки че тази седмица не бе представен нов iPhone, слуховете говорят, че Apple има още един смартфон, който е по-удобен за тънките портфейли, наречен iPhone XE.

Смартфон потребителите се преориентират към средния клас модели

© IDC


Тенденцията към устройства от среден клас обаче може да доведе до проблеми за прохождащия сегмент на сгъваеми смартфони. Много специалисти бяха впечатлени от обновеното 5G издание на сгъваемата Motorola Razr, особено когато беше разкрито, че ще струва по-малко от предшественика си. Цената за САЩ обаче все още е около 1400 долара. Galaxy Z Fold 2 на Samsung също беше добре приет, тъй като бе значително по-добър от оригиналния Galaxy Fold. Струва около 2000 долара.

Samsung и Motorola едва ли ще очакват огромен обем продажби на тези устройства. Въпреки това, като се има предвид по-високите производствени разходи и в светлината на посоката, в която пазарът изглежда се движи, най-модерните дизайни на доставчиците може да се окажат недооценени от пазара. Би било жалко, защото сгъваемите екрани са първата наистина интересна разработка в дизайна на смартфони от повече от десетилетие.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X