Устройства За Достъп

Samsung Galaxy Note 20 Ultra - еволюция, но с въпросителна

Александър Главчев

Новият флагмански смартфон на Samsung, Galaxy Note 20 Ultra, бе официално представен преди десетина дни. Устройството е еволюционна стъпка напред, продължавайки традицията да обединява в себе си максималния мобилен пакет предлаган от компанията. Традиционно отличните дисплей и камери го правят удачен избор за забавления, а приложеният мултифункционален стилус и някои допълнителни софтуерни възможности правят Note 20 Ultra интересен и за бизнес потребителите.

Galaxy Note 20 Ultra идва с 6,9-инчов AMOLED екран (1440 на 3088 пиксела), Exynos 990 чипсет, 12 или 16 GB RAM и до 512 GB вградена памет. Основната камера с 108-мегапикселова, като на гърба на устройство са налице още два 12-мегапикселови сензора, единият е зад 5-кратна перископна оптика,пред другия стои широкоъгълен обектив.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra - еволюция, но с въпросителна

Споменатият стилус се казва S Pen и освен за работа по екрана на устройството може да се използва и например за дистанционно при правене на снимки или за водене на презентации. За последното помага и софтуерът за предаване на изображението на свързан телевизор или компютър.

За най-значителен минус на Note 20 Ultra може да се счита прекалената му близост с модела Galaxy S20 Ultra, който видя бял свят преди около половин година. Той е същият по-размер екран и процесор. Най-съществената разлика между двата модела е наличието на стилус в по-новия. Сред разликите може да се посочат още неизвитият по краищата дисплей при S20 Ultra, както и по-голямата батерия (4500 срещу 5000 mAh).

Снимки с трите камери на смартфона

Снимки с трите камери на смартфона


Най-голямата въпросителна при избора между двата обаче вероятно ще се завърти около процесора. На европейския пазар двете устройства се предлага с един и същи чип - споменатия Exynos 990 на Samsung. В САЩ например устройствата идват с хардуер от Qualcomm, като при по-новият модел той е подобрен - Snapdragon 865 в S20 срещу Snapdragon 865+ в Note. С други думи американските потребители на Samsung получават подобрен хардуер, а европейските - не. Редно е да се обележи, че още през пролетта процесорът на Samsung изоставаше с няколко процента по производителност от конкурента си на Qualcomm.

Разбира се, редно да се отбележи, че потребителите, които ще натоварят своя флагмански смартфон до краен предел не са чак толкова много. Затова вероятно може спокойно да се заключи, че разлика от 10% производителността няма да бъде усетена от повечето хора. По-важни обача са оптимизациите при потреблението на енергия, идващи с по-новите чипове. Тепърва ще видим каква точно е разликата в това отношение между двата варианта на Galaxy Note 20 Ultra.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X