Бизнес

Huawei грабна първото място на смартфона пазара

Владимир Владков

Huawei успя да грабне "короната" на пазара на доставени смартфони за първи път, като второто тримесечие на 2020 г. е първото от почти 9 години, в които лидер беше или Apple, или Samsung, твърдят от Canalys.

Анализаторите са изчислили, Huawei е доставила 55,8 милиона устройства, или с 5 на сто по-малко спрямо миналата година, но при Samsung спадът е с 30 на сто, като доставените бройки са около 53,7 милиона.

Това е една от малкото добри новини за Huawei, която продължава да се бори с ограничения, наложени в редица големи страни (и пазари). Canalys отбелязва, че щатските рестрикции са довели до 27 на сто спад на доставките на Huawei извън страната, но местният пазар се развивал доста добре, като е нараснал с 8% годишно и сега заема над 70 на сто от всички продажби на компанията.

Бен Стантън, старши анализатор от Canalys, заяви, че бизнесът с устройства на Huawei се е оказал "големият победител" от кризата с Covid-19 и вероятно компанията "нямало да стигне до първото място", ако не бе настъпила пандемията.

"Huawei се възползва напълно от бързото възстановяване на Китай, за да подкрепи своя бизнес със смартфони. Същевременно Samsung има твърде ограничено присъствие в Китай, където делът й е под 1 процент, а нейни ключови пазари като Бразилия, Индия, САЩ и Европа пострадаха силно от ограничителни мерки", добавя той.

Джиа, друг анализатор от Canalys, твърди, че първото място е много важно за Huawei, която иска да докаже силата на своята марка на месните потребители, на доставчиците на компоненти и на разработчиците на приложения. Той обаче не смята, че компанията ще успее да задържи тази позиция в дългосрочен план.

Нейни търговски партньори в ключови региони като Европа например все повече се притесняват да пускат устройства на Huawei, като вземат само част от моделите, и залагайки на нови марки, за да намалят риска. Силни позиции само в Китай няма да са достатъчни, за да успее Huawei да запази първото място след като глобалната икономика започне да се възстановява", обяснява Джиа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X