Устройства За Достъп

Google вдига хардуерната летва на евтините Android смартфони?

Александър Главчев

Google променя радикално правилата за разпространение на операционната система Android Go. От четвъртото тримесечие на настоящата година, т.е. с излизането на Android 11, платформата няма да работи пълноценно на устройства с 512 MB оперативна памет. Това съобщи XDA-Developers, позовавайки се на изтекли документи от Google.

Промените обаче ще засегнат и нови продукти с Android 10 Go. На смартфоните, които не попадат в описаните рамки няма да функционират мобилните услуги на интернет гиганта.

Също така ще бъде забранено и пускането на устройства с под 2 GB RAM и пълноценна версия на Android. Тези смартфони ще бъде насочвани към Go версията на платформата. Променяйки правилата за разпространение на Android Google на практика "погребва" най-базовите смартфони на пазара.

Според статистиката на DeviceAtlas от второто тримесечие на 2019 г. средно в Европа смартфоните с 512 MB оперативна памет са се радвали на около 6,3% дял.

От XDA-Developers все пак подчертават, че изтеклите документи са с дата 24 април 2020 г. и аз изтеклите три месеца е възможно да вече да не са актуални. До момента Google не обявявала за промени в програмата Android Go.

Припомняме, че Android Go е платформа на Google за смартфони от базов клас с 512 или 1024 MB оперативна памет, представена през 2017 г. За разлика от пълноценната версия на операционната система, Go вариантът идва с по-малко системни приложения. Налице са и специални приложения на Google, като YouTube, Gmail, Chrome и др., които са с олекотен интерфейс и по-малко количество функции. Паралелно с това платформата не е загубила своята съвместимост, като потребителят може да сваля всякакъв софтуер от Google Play. Разбира се, в много случаи ще трябва да се примири с по-бавната му работа.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X