Устройства За Достъп

Системата за проследяване на Apple и Google е недостъпна за над 2 млрд. смартфона

Иван Гайдаров

Предстоящата система за проследяване на контакти, базирана на смартфони, върху която работят Apple и Google, няма да може да функцинира на над 2 млрд. мобилни телефона според нови оценки на изследователи от индустрията.

Както съобщава The Financial Times, системата ще позволява на потребителите на мобилни телефони да проследяват дали са влезли в контакт с някой, заразен с коронавирус, което ще помогне да се предотврати по-нататъшното разпространение на пандемията.

Новата система на Apple и Google разчита на специфични безжични чипове и софтуер, които обаче липсват на стотици милиони по-стари смартфони, които все още се използват и до днес. Това означава, че тези, които все още използват по-стари смартфони, няма да имат достъп до системата, което може да ги направи по-заплашени от заразяване.

Анализаторът от CSS Insight Бен Ууд обяснява пред The Financial Times как тези, които използват по-стари смартфони, няма да могат да използват системата за проследяване на контакти, казвайки:

"Основното ограничение на технологията идва от факта, че все още има някои телефони в употреба, които няма да имат необходимата Bluetooth връзка или нужната операционна система. Ако сте в група в неравностойно положение и имате старо устройство, ще пропуснете предимствата, които това приложение би могло да предложи. "

Система за проследяване на контактите

Новата система на Apple и Google ще използва Bluetooth за обмен на анонимни идентификационни данни с тези, с които се свързват потребителите. Ако някой се зарази с Covid-19, системата ще използва тези маяци, за да уведоми всички, с които е влязъл в контакт заразеният, за да могат да се самоизолират и да предотвратят по-нататъшното разпространение на болестта.

Системата разчита на нискоенергийни Bluetooth чипове, за да открие близостта между устройствата, без това да се отразява на живота на батерията. Тези чипове обаче не присъстват в една четвърт от смартфоните, които се използват днес според Counterpoint Research.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X