Устройства За Достъп

IDC: Европейският пазар на смартфони ще се срине с 50% през 2020

Владимир Владков

IDC очаква, че доставките на смартфони в Европа ще спадне наполовина през 2020 г., ако пандемията продължава да бушува със същата сила.

При по-оптимистичен сценарий на болестта, IDC прогнозира само 10% годишен спад на този пазар. При предишната прогноза от февруари, когато сериозните последствия от епидемията още не бяха усетени, сочеше 6,4% ръст за цялата година.

"В допълнение към нарастващия брой икономически прогнози, че спадът на БВП в големите европейски страни може да бъде двойно по-голям от този през (кризисната) 2008 г., ако блокирането на работещите продължи и през лятото, трябва да вземем предвид и други фактори в настоящата ситуация, каза Саймън Бейкър, програмен директор за устройства в IDC EMEA. - Голяма част от магазините за телефони са затворени, а при бързото нарастване на броя безработни, едва ли техният приоритет тази година ще бъде да си купят телефон."

Само във Великобритания през последните две седмици на март са регистрирани 950 000 нови заявления за помощи при безработица, като прогнозите сочат удвояване на нивото на безработицата в страната от 3,9% през януари. Според МВФ другите страни ще бъдат ударени още по-лошо, като най-сериозна се очаква да е ситуацията в Испания, заяви Пол Томсън, директор на европейския отдел на МВФ. "Зависимостта на Испания от туризма я прави много по-уязвима. В Испания има огромен брой малки и средни фирми в сектора, които са още по-уязвими, защото нямат финансови ресурси, с които да посрещнат подобни удари". Голям брой малки и средни фирми зависят силно от туризма и във Франция, Италия, Португалия и редица други страни.

Икономическата активност продължава да намалява, безработицата нараства, а перспективата за глобална рецесия е зашеметяваща. Ако икономическият спад през 2008 се случи, телеком индустрията също ще усети въздействието му. Ситуацията днес обаче е различна заради затварянето на магазините. Въпреки че все повече продажби на смартфони се пренасочват към онлайн каналите, това не означава, че всеки потребител ще купи устройство, без да го види или да подържи в ръка. Разглеждането на мобилните телефони в магазините може да убеди повече потребители, тъй като днес новите модели са доста по-скъпи.

Същевременно средните цени на флагманските модели растат много по-бързо от средното възнаграждение на потребителите, а в тази ситуация това ще е още по-важен фактор. Луксозните покупки ще са доста по-ограничени, а това не е добър знак за смартфон индустрията. "В Европа най-голямото въздействие очевидно ще бъде в страни като Италия и Испания, местата, които са най-силно засегнати от кризата, но според вероятния ни сценарий очакваме почти всички европейски пазари да спаднат с около пета", заяви Марта Пинто, мениджър в IDC EMEA.

Един от аспектите на кризата в цяла Европа е спадът на валутите извън еврозоната, включително в няколко страни в Източна Европа. Спадането на търсенето на петрол доведе до поредния срив на цените, който свали руската рубла с една четвърт и доведе до голям обрат при норвежката крона. На много пазари, включително в Русия, стойността на пазара на смартфони спада в съответствие с неблагоприятните промени в обменния курс и IDC вярва, че това ще бъде друг важен фактор за свиването на европейския пазар през тази година.

Остава да видим колко бързо могат да се възстановят европейските икономики. Испания наскоро заяви, че ще се опита да облекчи блокирането в опит да съживи икономиката си, а френският президент Еманюел Макрон обяви, че извънредното положение ще бъде удължено до 11 май. Политици във Великобритания обсъждат разширяване на затворени врати, а Германия планира бавно да премахнете ограниченията през следващите седмици.
Преодоляването на пандемията и премахването на ограниченията върху живота на потребителите е само първата стъпка, трудната работа ще бъде връщането на икономиката, но потребителите едва ли "ще хукнат" веднага значителни по една месечна заплата за смартфон.

Снимка на Photo Mix от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X