Устройства За Достъп

5G ще доведе до ръст в доставките на устройства през 2020 г.

Иван Гайдаров

Според Gartner глобалните доставки на устройства ще нарасне със скромните 0,9% през 2020 г., благодарение на увеличената наличност на 5G телефони. От анализаторската компания заявяват, че доставките на устройства - сегмент, включващ мобилни телефони, таблети и персонални компютри - ще достигнат 2,16 милиарда единици през 2020 г., спрямо 2,15 милиарда през 2019 г.

Ако говорим само само за мобилните телефони, пазарът се очаква да генерира 1,7% ръст и да достигне до 1,7 милиарда бройки през тази година, при спад от 2% на годишна база през 2019 г., обясняват от Gartner.

Анализаторите посочват регионът Голям Китай, който включва Хонконг, Тайван и Макао, и развиващите се пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион като глобални двигатели, а 5G моделите се очаква да представляват 12% от всички доставки на мобилни телефони.

Ранджит Атвал, директор на изследването, обяснява, че тази година ще има "леко възстановяване на пазара", тъй като нарастващата "наличност на 5G телефони ще стимулира подмяната, което ще доведе до това глобалните доставки на устройства да се върнат към растеж".

Gartner очаква пазарният дял на 5G телефоните да се увеличи през следващите три години, тъй като цените ще намаляват и покритието и услугите ще се подобряват. През 2022 г. анализаторите очакват 5G моделите да имат 43% дял в доставките на мобилни телефони и над 50% през 2023 г. ,

Всяко увеличение на доставките на мобилни телефони през 2020 г. обаче ще бъде компенсирано от намаляването на броя на продадените лаптопи, което пък ще е знак за края на три години на растеж.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X