Устройства За Достъп

Ovum: Конкуренцията ще свали цените на 5G смартфоните през 2020

Владимир Владков

Анализаторите от Ovum смятат, че здравословната конкуренция между големите производители и наличието на повече доставчици на модеми ще свали крайните цени на 5G съвместимите продукти.

Освен бизнес сценариите и увеличаване на покритието, два от ключовите фактори за проникването на 5G са наличието и цените на 5G устройствата, но Ovum очаква бързо поевтиняване през 2020 г. и през следващите години, като няколко фактора ще стимулират тази достъпност.

Анализаторите заявяват, че 5G ще се превърне в най-бързо възприетото мобилно поколение, като прогнозира, че до края на 2020 г. в света ще има 63 милиона 5G абонамента. Този растеж ще се дължи на два фактора: повече глобални оператори стартират 5G мрежи и бързо спадащите цени за смартфоните и други 5G устройства.

Ovum цитира Samsung, която е продала 6,7 милиона 5G смартфона през 2019 г., като две трети от продажбите са през последните 3 месеца на годината. Това се дължи и на добавената 5G функционалност в модела Galaxy A90, който стана най-евтиният 5G телефон с цена няколкостотин долара. От Ovum изчисляват, че през третото тримесечие на 2019 г. разходите за покупка на 5G смартфон са намалели с 9,2% спрямо предишното тримесечие. Анализаторите очакват този бърз спад на цените да продължи.

Ovum смята, че голяма част от този спад ще се дължи на конкуренцията при 5G модемите, като съпоставка между настоящия сценарий за разработка на 5G технология с този на 4G преди 9 години показва, че тогава Qualcomm имаше виртуален монопол върху 4G модеми. Днес фирми като Samsung и Huawei имат свои 5G модеми, произведени от собствените им фабрики, Apple също има намерение да се присъедини към тях със собствен 5G чип след изкупуването на модемния бизнес на Intel през 2019. MediaTek също започва да продава 5G модеми и предоставят избор на другите производители на смартфони. Според Ovum възможностите на Samsung и Apple да следват свой собствен път оказват натиск върху Qualcomm да остане лидер както по отношение на производителността, така и на цената.

Цени на 5G смартфоните през второ и трето тримесечие на 2019


Източник: Ovum Digital Consumer Insights 2019

Източник: Ovum Digital Consumer Insights 2019


Другият ключов конкурентен фактор е съперничеството между самите производители на смартфони, нещо, за което Ovum казва, че вече премахва всякакви претенции за 5G премийна надбавка. Освен това марките, които са се съсредоточили предимно върху страните с отворен пазар, използват 5G като възможност за изграждане на партньорства с оператори и за навлизане на нови пазари.

Xiaomi, OnePlus и Oppo вече са стъпили в първите 5G предложения на операторите като по-благоприятната ценова алтернатива на Samsung и LG, а тези марки ще се стремят да надграждат своите позиции, като агресивно натискат надолу цените, тъй като и Samsung понижава собствените си цени. Допълнителен тласък може да дойде от съдебното решение по делото срещу Qualcomm, която иска клиентите на нейните чипсети да поемат разходите за скъпите патентни лицензи. Това може драстично да намали патентното бреме върху всички мобилни технологии, включително 5G.

Въпреки тези положителни фактори, Ovum очаква 5G да осигури само малък тласък по отношение на продажбите на смартфони. Пазарът на смартфони е близо до насищане и производителите и операторите ще трябва да разгледат и устройства, които не са смартфони като таблети, слушалки и смарт часовници, ако искат да растат с помощта на продукти, свързани към 5G.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X