Устройства За Достъп

GlobalData очаква вълна от 5G устройства през 2020 г.

Владимир Владков

5G мрежите са стартирани на няколко места, но възприемането на тези услуги от потребителите все още е много ниско. Това ще се промени през 2020 г., според анализаторите от GlobalData.

Една от причините за слабото проникване на 5G услугите през първите месеци се дължи на неатрактивното географско покритие, макар че част от "вината" може да се припише на недостига на устройства. GlobalData смята, че този аспект на индустрията може да бъде преодолян през следващите месеци.

"През 2020 г. ще видим производители като Lenovo и HMD в САЩ, заедно с Xiaomi и Oppo в Европа и Азия, които ще нахлуят на пазарите с по-евтини 5G смартфони в ценовия диапазон $500 до $700, макар че може да има и оферти под $500", заяви Аниша Батиа, старши анализатор в GlobalData.

Според него, все повече устройства ще станат достъпни в различните ценови сегменти и 2020 г. ще бъде "ракетната площадка" за 5G. Покритието ще продължи да расте в отделните региони, а операторите ще се ангажират с партньори, с които да намерят начини да монетизират 5G устройствата и услугите.

В момента няма голям избор за 5G ентусиастите:
УстройствоПриблизителна цена в USD
Huawei Mate 20 X 5G$1240
LG V 50 ThinQ$1152
OnePlus 7 Pro 5G$749
Samsung Galaxy A90 5G$810
Samsung Galaxy Note 10 Plus 5G$1299
Oppo Reno 5G Ocean Green$1037
Xiaomi Mi Mix 3 5G$840
Не всички от тези устройства са достъпни във всички страни с 5G мрежи и при всички телекоми, така че изборът е още по-ограничен.

Това представлява неприятната ситуация - "кокошката и яйца" за 5G екосистемата. Производителите на устройства няма да се напрегнат на 100%, ако няма реален интерес от страна на потребителите, които, от своя страна, ще чакат цените да спаднат, 5G приложенията да се появят и/или покритието да се увеличи. 5G приложенията няма да се увеличават, освен ако няма голяма база от 5G устройства и мрежовото разгръщане ще бъде поетапно, освен ако технологията не бъде възприета. Икономиите от мащаба не могат да бъдат постигнати от OEM производителите, освен ако няма апетити от останалата част от екосистемата, но са необходими по-евтини устройства, за да се сбъдне това.

GlobalData очаква пускането на няколко нови устройства през 2020 г., които би трябвало да бъдат с по-приятен потребителски портфейл. Това може би е катализаторът, който стимулира вълнение (а и инвестиции) в останалата част от екосистемата.

Според GlobalData, пускането от Qualcomm на чипа Snapdragon 765 е било много важно събитие. Този чип, проектиран за устройства от средния ценови клас, може да подхрани създаването на нови устройства в диапазона $500-700. Тези цени са по-високи от наличните 4G модели днес, но все пак са достъпни за по-широк кръг потребители.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X