Устройства За Достъп

Китайките 5G услуги ще съживят глобалния пазар на смартфони

Владимир Владков

IDC прогнозира, че глобалният пазар на смартфони ще се възстанови през 2020 г. след три години на спад, получавайки тласък от огромното търсене на 5G устройства в Китай, подхранено от агресивното разгръщане на технологията в страната.

Анализаторите посочват, че доставките на 5G смартфони ще достигнат 190 милиона през 2020 г., или около 14 на сто от общо 1,4 милиарда устройства, което означава годишен ръст от 1,5 на сто.

През 2010 г., когато за първи път на пазара се появиха 4G устройства, доставките им представляваха точно 1,3% от общия пазар на смартфони, добавят от IDC.

Раян Рийт, вицепрезидент на IDC, заяви, че неотдавнашните разработки в Китай заедно с агресивната политика на ОЕМ производителите и веригите за доставки на смартфони са накарали анализаторите да завишат краткосрочните си прогнози за 5G.

Той добавя, че без съмнение Китай бързо ще се превърне във водещия пазар по отношение на броя продадени 5G модели, а другите пазари, които ще допринесат за ръста са САЩ, Южна Корея, Великобритания и Канада.

"Истинската битка ще е свързана с цените. Уверени сме, че цените на 5G смартфоните бързо ще спаднат, което ще допринесе за ръста на този пазарен сегмент", казва още Рийт.

След три поредни години на спадащи, макар и леко, доставки на смартфони, е много трудно новите 5G модели да увеличат средната продажна цена, въпреки че новите модели са малко по-скъпи, обясняват от IDC.

Старши анализаторът Санжийтика Шрижастава отбелязват, че доставките на 5G апарати през втората половина на 2019 г. са по-ниски от очакваните, макар че цените им не попадат в премиум сегмента. Тя добавя, че ускореното проникване на технологията от следващо поколение " ще зависи от много фактори като разширението на 5G мрежите, поддръжката от страна на операторите, както и съществен спад на цените, което да направи по-достъпни съвместимите устройства.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X