Законодателство

Huawei планира "желязна армия" и прекъсване на зависимостта от САЩ

Владимир Владков

Основателят на Huawei Рен Джънфей планира мащабно преструктуриране на бизнеса на компанията, което трябва да премахне заплахата от щатските санкции върху веригите за доставки на компоненти и производството на китайския гигант.

Цитирайки съобщение на главния изпълнителен директор до служителите, агенция Bloomberg съобщава, че плановете на Рен включват мащабно разместване на целия бизнес на Huawei, като фокусът е върху поделението за смартфони, което се сблъсква с потенциален недостиг на компоненти и софтуер заради търговската забрана на САЩ.

Документът показва желанието на Рен за бързи действия, като преструктурирането трябва да се случи в следващите 3 до 5 години, като то щяло да създаде "желязна армия", която да отговори за заплахите от САЩ, пише Bloomberg.

Въпреки че САЩ последователно облекчиха ограниченията, свързани с доставките на компоненти и софтуер за Huawei, действията на администрацията вече стимулираха китайската компания да предприеме ответни мерки, включително разработка на собствена операционна система HarmonyOS. Шежът на Huawei обаче предупреждава, че ще отнеме доста време за изграждане на екосистема от приложения, работещи с новата платформа, а това ще ограничи възможността й да замени бързо Android.

САЩ също са на път да въведат забрана правителствени агенции да купуват оборудване от Huawei, която е включена в законопроекта за разходите за отбрана, приет през август 2018 г.
Aмериканската кампания срещу Huawei все още не е оказала сериозно финансово въздействие върху Huawei, като приходите й за първото полугодие скочиха с 23 на сто на годишна база до CNY 401,3 милиарда ($ 56,9 млрд.).

Наскоро Рен предупреди, че забраните могат да намалят постъпленията на компанията с около $30 милиарда през следващите 2 години, като в резултат общите приходи за 2019 г. ще са около $100 милиарда.
Ударите върху смартфон бизнеса на Huawei ще бъдат усетени през следващите месеци, прогнозира Bloomberg. Рен обаче е уверен в дългосрочното оцеляване на Huawei, като потвърди мнението си, че в края на краищата САЩ ще загубят, ако не използват 5G технологията на компанията, пише Bloomberg.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X