Уеб Приложения

Създадоха раздел за Covid-19 на портала за отворени данни

Владимир Владков

На Националния портал за отворени данни е създаден раздел COVID-19, в който се публикува информация за ситуацията, свързана с пандемията от коронавирус, съобщиха от Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), поддържаща портала. Данните се актуализират ежедневно автоматично и са в отворен машинночетим формат, така че могат да бъдат повторно използвани чрез безплатно изтегляне или чрез API интерфейс.

От началото на август Министерство на здравеопазването публикува на портала статистическа информация за разпространението на COVID-19 в България. Наборите от данни включват обща статистика, разпределение на заразените по дати и по области, разпределението на заразените, излекуваните и починалите по възрастови групи.

Допълнително работи и мобилното приложение ViruSafe, в което всеки може да сподели здравния си статус със здравните власти и с личния си лекар. В раздел COVID-19 на Портала има и обща информация за вируса, актуална статистика в световен и национален мащаб, конкретни актуални данни за България, които могат да бъдат изтеглени и анализирани от всеки гражданин, допълват от ДАЕУ.

Оттам обясняват, че предоставянето на достъп до динамични данни посредством подходящи технически средства и предлагането на полезни данни за обществото кореспондират с изискванията на Директивата на ЕС 2019/1024 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 г. относно отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X