Уеб Приложения

Spotify ще поддържа и видео подкасти

Иван Гайдаров

Spotify вече поддържа и видео подкасти, започвайки с няколко предавания, които могат да бъдат гледани от повечето безплатни и премиум потребители. Компанията обяви новината днес, като заяви, че всички потребители, за които се поддържат подкасти, ще могат не само да слушат тези предавания, но и да ги гледат, както на десктоп, така и на мобилни устройства. Засега обаче само някои подкасти са в състояние да публикуват видео в Spotify. Повечето ще могат да качват само аудио. Видеоклиповете ще се стартират автоматично, когато някой натисне възпроизвеждане и ще се синхронизират с аудио емисията, така че ако потребителят излезе от приложението или заключи устройството си, докато гледа, звукът да продължи.

Първите предавания, които ще се появят с видео, са Book of Basketball 2.0, Fantasy Footballers, The Misfits Podcast, H3 Podcast, The Morning Toast, Higher Learning with Van Lathan & Rachel Lindsay и The Rooster Teeth Podcast.

Тази новина не е изненадваща, тъй като през май Spotify обяви ексклузивно лицензионно споразумение с Джо Роган, автор на един от най-популярните подкасти в света, който пуска видео версия на шоуто си в YouTube. Като част от тази сделка той трябва да предостави видео на подкаста си на Spotify, а самата платформа трябваше да въведе тази функционалност, за да може това да се случи.

Тази функция ще вкара Spotify в конкуренция с YouTube по отношение на подкастите. Все пак авторите на подобни формати вероятно ще продължат да качват своите предавания в YouTube, за да продължат да печелят от вмъкнати от Google реклами и да се възползват от трафика в платформата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X