Уеб Приложения

Китай стартира приложение за коронавирус

Владимир Владков

Китайските правителствени органи и местни фирми съвместно разработиха и пуснаха мобилно приложение, което да помогне да се установи дали хората са били в близък контакт с онези, за които имат подозрения, че носят новия коронавирус.

Приложението има достъп до множество официални притежатели на лични данни. Регистрирайки се с името си и с китайския си идентификационен номер, потребителят със смартфон може да използва приложението, наречено "Детектор за близки контакти" (Close Contact Detector), за да провери дали е в близост до онези, за които е потвърдено или се подозира, че е заразен с вируса. Такива близки контакти включват пътуване в едно и също купе или на същия ред на полет с онези, които пренасят вируса.

Един регистриран потребител може да провери състоянието на до трима потребители, като въведе техните идентификационни номера и имена. Един идентификационен номер е ограничен до една проверка на ден. След това приложението ще върне оценка в коя категория попада въпросният индивид: потвърден случай на зараза, подозрение за зараза, близък контакт, нормално. Синхуа, една от основните официални агенции, съобщи, че над 105 милиона проверки са направени от потребителите през първите 3 дни след стартирането на приложението.

Разработката на приложението е била ръководена от китайските здравни организации, към които се е присъединила компанията China Electronics Technology Group, едно от най-големите държавни предприятия в страната, както и водещите производители на смартфони като Huawei, Xiaomi, OPPO и Vivo. Данните пък се предоставят от Националната здравна комисия, Министерството на транспорта, Китайската държавна железопътна компания, която управлява целия железопътен транспорт в Китай, администрацията за гражданска авиация, регулатора на авиацията.

Фактът, че данните за частни пътувания се предоставят лесно на стопанските субекти без изрично съгласие на участващите лица, може да предизвика сериозна полемика в Европа, но отношението в Китай е различно. "От китайска гледна точка това е наистина полезна услуга за хората... Това е наистина мощен инструмент, който показва силата на данните, използвани за добро", казва пред BBC Каролин Биг, хонконгски адвокат.

Приложението "Close Contact Detector" е изведено в редица марки смартфони като приоритетно приложение за потребителите в Китай. Не е ясно как то ще бъде популяризирано сред потребители на други марки смартфони, потребителите на iOS или потребители без смартфон. Не е ясно и дали има планове за разширяване на покритието до жители без китайски идентификационен номер, например чужденци, пребиваващи в Китай.

През последните няколко седмици се появиха редица онлайн, които помагат на потребителите да проверят дали без да знаят са били в контакт с потвърдени жертви на коронавируса. Основната отличителна характеристика на новия "детектор" е, че данните от бекенд системите са били съчетани с публично достъпна информация, включително номера на полети и на влакове за потвърдени случаи на зараза, публикувани в медиите.

Детекторът за контакти не е единственият случай, в който данните на самите потребители играят важна роля. Скорошен видеоклип в социалните медии, показва дрон, който носи във въздуха табела с отпечатан QR код. Шофьорите могат да сканират кода, за да се регистрират, преди да влязат в Шънджън след дългата почивка около китайската Нова година. Методът е използван с презумпцията да се предотврати преминаването на автомобили и шофьори в регионите, засегнати от най-голямата болест, както и да намали персоналните взаимодействия между хората. Агенция Синхуа съобщи, че зад тази мярка стои полицията в Шънджън, която е отговоря за контрола на локалния трафик и притежава данните за автомобилите и за водачите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X