Телеком Услуги

Глобалният пазар на използвани смартфони продължава да расте

Иван Гайдаров

Анализаторската компания IDC прогнозира, че глобалните доставки на смартфони втора употреба през 2019 г. ще достигнат 206,7 милиона бройки, спрямо 175,8 милиона през 2018 г., докато продажбите на нови устройства се забавят.

Ръководителят на научните изследвания, Антъни Скарсела, отбелязва, че пазарът на употребявани смартфони продължава да се разраства и "не показва признаци на забавяне във всички части на земното кълбо", като този ръст се дължи на увеличеното търсене на смартфони на достъпни цени. Компанията отбеляза, че производителите се борят "да произвеждат нови модели, които да постигнат баланс между желаните от потребителите нови функции и цената на устройствата".

Данните на IDC показват също така застой в доставките на нови смартфони през третото тримесечие на 2019 г. - 0.8% ръст на годишна база или 358.3 милиона единици. На този фон компанията прогнозира, че пазарът на употребявани смартфони ще нарасне до 332,9 милиона бройки до 2023 г. със среден годишен растеж от 13,6%.

Неотдавна анализаторската компания стана поредната, която обяви, че очаква през 2020 г. търсенето на 5G устройства да стимулира растежа на пазара на нови устройства.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X