Телеком Услуги

Европол арестува петима заподозрени за мащабно ТВ пиратство

Владимир Владков

Европол, националните полицейски сили в Испания, Дания и Великобритания са осъществили международна антипиратска операция. В резултат са арестувани петима заподозрени и е разкрит мащабен международен незаконен IPTV бизнес, съобщиха от Irdeto, компанията, фокусирана върху борбатата с видеопиратството.

Снимка: Irdeto

Испанската национална полиция е обявила успеха на най-голямото досега разследване на глобален незаконен бизнес за поточно излъчване на IP телевизионно съдържание. В операцията, ръководена именно от испанската полиция в сътрудничество с полицейски сили от Великобритания, Дания, Европол, английската Висша лига и Irdeto, са били обискирани 14 места. В резултат са били арестувани петима, които са обвинени за участие в престъпна организация, кражба на интелектуална собственост, измами и пране на пари.

Трима от арестуваните са живели в луксозно жилище в южния испански регион Коста дел Сол, като са притежавали и 7 луксозни коли. Печалбата от незаконните операции е позволявала на групата да води този луксозен начин на живот. Полицията смята, че групата е реализирала печалба от над 8 милиона евро от 2013 г. досега.

Разследването разкрива слона международна технологична инфраструктура, която е поддържала незаконния IPTV бизнес. Тя е обхващала общо 11 сървърни ферми, разпределени в целия свят, като в някои от тях е имало повече от 44 сървъра. Акцията е довела до затварянето на незаконен бизнес с IPTV предавания, даващи достъп до над 800 телевизионни канали на абонати в над 30 страни, които са плащали месечна такса поне 40 евро. Фирмата е имала няколко профила в социалните мрежи, чрез които е промотирала услугите и е привличала нови потребители.

Разследването е започнало в края на 2015 г., като е било инициирано от Висшата лига като част от глобалните й усилия в битката срещу незаконното онлайн разпространение на нейното съдържание. Фокусът е бил върху уебсайт, базиран в Малага, който е предлагал IPTV абонаменти с достъп до множество международни платени канали. Впоследствие е разкрито, че уебсайтът е бил контролиран от специализирана международна престъпна организация с присъствие в Испания, Дания, Великобритания, Латвия, Нидерландия и Кипър.

„Успехът на това разследване е още един пример за изключително влиятелната глобална антипиратска програма на Висшата лига. Ние постигаме безпрецедентни успехи в защитата на нашите медийни права, чрез съдебни заповеди за блокиране на незаконни излъчвания и многобройни действия срещу доставчици на незаконно съдържание от Висшата лига, което води до големи присъди“, заяви директорът на правната служба на Висшата лига Кевин Плъмб.

„Подкрепата на властите е от решаващо значение в борбата ни с пиратството и сме много благодарни на всички агенции, които изиграха ключова роля в тази операция, особено на испанската национална полиция за воденето на това съвместно разследване. Ще продължим да инвестираме в най-съвременни технологии и да работим с правоприлагащите органи и други заинтересовани страни по света, за да защитим нашите права“, добавя той.

Установено е, че незаконната операция периодично е сменяла сървърите, създавайки нови уеб страници в опит да не бъде засечена от правоприлагащите органи.

За да симулират законност на незаконния бизнес и да изперат печалбите, те създават дружества с правна дейност и с корпоративна цел, свързана с предоставянето на телекомуникационни услуги, интернет и хардуер. От една страна, те са разполагали с необходимата техническа и технологична инфраструктура, за да изпълняват своите законни дейности на оператори на оптична свързаност, както и нба незаконната дейност (незаконни абонаменти за IPTV. От друга страна, фактът, че те са били одобрени за оператори на фибро-оптична свързаност им е служела като аргумент пред клиентите, които да вярват, че доставчикът е упълномощен да разпространява чуждестранните канали.

По време на операцията е изчислено, че фирмата е реализирала около 8 милиона евро, като арестуваните в Испания са живели в луксозни жилища на брега на Малага. Като част от операцията полицията е конфискувала 12 автомобила от висок клас и недвижими имоти, блокирала е банкови сметки. От арестуваните петима души трима са арестувани в Испания.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X