Телеком Услуги

САЩ притеснени от влиянието на Huawei в Източна Европа

Computer World

Държавният департамент на САЩ изрази загриженост относно присъствието на Китай в Източна Европа, свързана с потенциални опасности за корупция и правителствен шпионаж.

По време на брифинг преди пътуването на държавния секретар Майк Помпео до Будапеща, Братислава, Варшава, Брюксел и Рейкявик, в отговор на въпрос за целите на пътуването, бе посочено, че Източна Европа е потенциален източник на проблеми за САЩ.

"Краткият отговор е, че сме по-загрижени за присъствието на Китай и Huawei в Централна и Източна Европа, отколкото в Западна Европа", заяви високопоставен служител по време на брифинга, като добави, че “това е проблематично в целия свят, но в Централна и Източна Европа има голям брой предимно малки и средно големи държави, в много от които се наблюдава по-висока склонност към корупция.

 

Китай вижда в страните от Централна и Източна Европа, членки на ЕС, различни възможности. 12 от 16-те членове на инициативата 16+1 са членове на ЕС. По този начин Пекин вижда едни сравнително малки страни с неотдавнашна комунистическа история и със значителни възможности за корупция, които се поддават по-лесно на външно проникване в ключови сектори, а след това дават и трамплин за работа в рамките на форумите на ЕС”, обясняват от американската администрация.

Като пример за влиянието, което Пекин може да упражнява в ЕС чрез тези страни, високопоставеният служител посочва успешното блокиране на опита да се осъди проблемът с човешките права в Китай и липсата на подкрепа от страна на Съюза за позицията на САЩ в Южнокитайско море.

Въпреки че тези обвинения обхващат повече аспекти от телекомуникационната индустрия, е факт, че Huawei и ZTE се представят много добре в Източна и Централна Европа през последните години. С по-разхлабени правила и по-малко параноични правителства, отколкото тези на развитите държави в съюза, тези държави се превръщат в трън в очите на американската администрация.

Обиколката на Майк Помпео очевидно е предназначена, за да настрои източноевропейските държави срещу Китай. Още повече, че случаят с арестувания служител на Huawei в Полша изглежда вече е променил позициите на страната. След няколко неформални разговори между Вашингтон и Варшава, сякаш Полша вече е готова да възприеме позицията на САЩВъпросът с Полша е интересен, тъй като правителството ще трябва да лавира между ползите от това да бъде верен съюзник на САЩ и обществените такива от приятелските отношения с Huawei, тъй като страната всъщност е източноевропейският щаб на китайската компания, за която работят около 900 души. Рестриктивният режим ще коства на страната както въпросните работни места, така и не малки инвестиции, а, не на последно място, и работни места в други сектори и предприятия, свързани с телекомуникационната индустрия.

Посещението в Унгария

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео започна европейската си обиколка от Унгария с ясната идея да лобира страната да обърне гръб на китайския бизнес, но отговорът, който получи, се оказа недвусмислен.

Ние, унгарците, унгарското правителство, основаваме нашата външна политика на взаимно уважение и смятаме, че светът няма да бъде по-добро място, ако някои държави прекарват времето си, като се намесват във вътрешнополитическите въпроси на други страни или ги назидават”, категоричен е унгарският външен министър Петер Сиярто

За нас е наложително да споделим с Унгария нещата, които знаем за рисковете от присъствието на Huawei в техните мрежи. Това са реални рискове за хората. Те включват кражба на лични данни, които Китай може да използва в ущърб на страната”, заявява от своя страна Помпео.

Иначе, досега САЩ имаха известни успехи в обръщането на различни правителства срещу Huawei и Китай като цяло. Австралия и Япония са два добри примера, но в Европа този процес не върви толкова гладко и засега Вашингтон трудно би се преборил за пълни забрани срещу китайската компания на Стария континент. А Унгария е поредната държава, която видим не приема позицията на САЩ. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X