Телеком Услуги

Русия иска да „национализира интернет”, но какво означава това?

Computer World

Във вторник руските депутати подкрепиха закон, който има за цел да експериментира с изолирането на руския интернет (Рунет) от останалата част от света. Това ще гарантира, че той ще е защитен и ще бъде достъпен в случай на кибератака или друг инцидент, пише Euronews. По този начин данните за руските организации и потребители ще останат в страната и няма да бъдат разпространени глобално.

Проектозаконът, наречен „Национална програма за дигитална икономика“, гарантира, че интернет услугата на Русия може да продължи да функционира в случай на външни опити за неговото спиране. Поддръжниците на законодателният акт отбелязват, че той ще подобри стабилността и сигурността на руският интернет в случай на чуждестранна намеса.

Обаче според Артем Козлюк, ръководител на руската неправителствена организация „РосКомСвобода“, законът е само поредният опит за цензура от страна на правителството, който ще оскъпи интернета за потребителите и който рискува да изолира страната още повече.

Законът въвежда нова степен на строги регулаторни стандарти по отношение на инфраструктурата на Рунет“, подчертава Козлюк. Той допълва, че новите мерки ще позволят на правителството да получи контрол над точките за обмен на интернет и над презграничното преминаване на интернет трафика.

По-рано този месец от групата за защита правата на човека „Агора“ отбелязаха, че законът е една от новите регулации, които „застрашават сериозно интернет свободата“.


Русия иска да „национализира интернет”, но какво означава това?

© Computer World, Computerworld.bg

Последствията

Всеизвестно е, че световната интернет инфраструктура не се ръководи централизирано. За да продължи да работи всеки трябва да разчита на останалите. Вследствие на това глобалната мрежа от подводни кабели, сателити и други технологии, които свързват света често не са съобразени с държавните граници, напомнят от Wired. За да останат онлайн, много страни трябва да разчитат на оборудване, което е извън техния контрол.

Държавите често правят опит да получат по-голямо влияние върху своята част на интернет, което може да доведе до неговото спиране. Миналия месец например правителството на Демократична република Конго изключи своя интернет по време на оспорвани президентски избори. При Русия обаче ситуацията е по-различна, тъй като нейната територия е доста по-голяма и тя разполага с значително по-сложна инфраструктура. Това е една изключително трудна задача, която може да доведе до редица непредвидени последствия.

От една страна цената на целия проект ще се окаже доста висока – около 270 млн. евро – което ще се отрази негативно на телекомите и на потребителите. „Парите, които телекомуникационните оператори трябва да изхарчат в крайна сметка ще бъдат платени от самите потребители“, коментира Козлюк.

От друга страна е трудно интернет доставчиците да знаят до каква степен разчитат на инфраструктура, която се намира извън границите на страната. Дори и да няма инцидент или бедствие уебсайтовете на банки или болници има вероятност да спрат да работят. Повечето уеб страници разчитат на множество сървъри, за да функционират, а те често са разпръснати по света. С други думи един сайт в Русия трябва да знае, откъде точно идва всичко, свързано с него.

Не на последно място действията на Русия могат да засегнат и други страни. Тестът със спирането на интернета всъщност може да доведе до проблеми при държавите, чийто трафик минава през Русия.

Според експертите чрез създаването на напълно автономен интернет това, което Русия наистина постига е изграждането на по-уязвим такъв. Глобалният интернет работи толкова добре, защото има множество пътища, по които минава трафикът – и е трудно изцяло да се попречи на информацията да достигне до нужната дестинация. Например, ако подводният кабел между Европа и САЩ претърпи инцидент, то вашият имейл или съобщение в WhatsApp до някого във Вашингтон може просто да мине по друг път. Русия иска да създаде система, където може да контролира другите пътища и да ги спира, когато пожелае. А това ще превърне руския интернет в изключително ненадежден.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X