Телеком Услуги

САЩ официално обвини Huawei в кражба на ителектуална собственост и конспирация

Computer World

В понеделник, САЩ официално внесоха обвинения срещу Huawei Technologies, твърдейки, че китайският телекомуникационен гигант е откраднал търговски тайни от свой конкурент и е нарушил санкциите на Вашингтон срещу Иран.

Обвинението за конспирация, заплашваща националната сигурност, отправено от висши служители от администрацията на Тръмп, които се събраха в Министерството на правосъдието във Вашингтон, е насочено срещу Huawei, представителството на компанията в САЩ, базираното в Хонконг дъщерно дружество Skycom и финансовия директор на най-големия китайски производител на смартфони, Мън Ванджоу.

Действащият генерален прокурор на САЩ, Матю Уитакър, също така потвърди, че ще подаде иск за екстрадиция на Мън, която беше задържана от канадските власти по искане на Вашингтон през декември. В сряда изтича крайният срок за провеждане на процедурата по екстрадиция.

 

Според Вашингтон 46-годишната Мън Ванджоу, дъщеря на основателя на Huawei, е замесена в банкови измами, целящи да заобиколят американските санкциите срещу бизнеса с Иран. Тя беше освободена под гаранция във Ванкувър, Британска Колумбия, в очакване на процедура по екстрадиране.

По думите на представителите на американските власти обвиненията са близо две дузини и са резултат от продължителни разследвания. Те включват пране на пари, банкови измами и конспирация. Huawei също така е обвинена в заговор за възпрепятстване на правосъдието, което, според анализаторите, е стъпка към резделение на световната телекомуникационна индустрия.

В отделен обвинителен акт, щатът Вашингтон обвиняват Huawei, Skycom и лично Мън Ванджоу в кражба на търговски тайни от телекомуникационната компания T-Mobile. Обвиненията произтичат от гражданско дело, заведено от T-Mobile през 2014 г., свързано с роботът Tappy, който е бил използван за тестване на смартфони.

Новината идва в момент на нарастващо напрежение в търговската война между САЩ и Китай, като, едновременно с това, САЩ твърдят, че се “опитват да пресекат китайска шпионска дейност за кражба на американски технологии”.

През декември зам.-главният прокурор Род Розенщайн повдигна обвинения срещу двама китайци, като се позова на доказателства, че те са хакери, свързани с Министерството на държавната сигурност в Пекин, и са пробили защитата на дузина компании и правителствени агенции в САЩ и по света с цел достъп до интелектуална собственост и конфиденциална бизнес информация.

Позицията на Китай

В отговор на отправените в понеделник обвинения, Китай от своя страна обеща да защити интересите на китайските компании и изрази своята загриженост от действията на САЩ. Според Пекин този ход е политически мотивиран и неморален.

Говорителят на китайското външно министерство, Ген Шуан, обяви, че САЩ трябва да спрат “неразумното потискане на китайските компании, и да отменят заповедта за арест на главния финансов директор на Huawei, Мън Ванджоу.

"Съединените щати използват държавната власт, за да атакуват конкретни китайски компании, унищожавайки техните абсолютно законни операции", категоричен е Ген, като добавя, че зад действията на Вашингтон прозира “силна политическа мотивация и манипулация”. “Китай е решен да защити законните права на китайските компании", добавя говорителят на външното министерство на азиатската държава.

От Huawei пък категорично отричат обвиненията, като добавят, че, след ареста на финансовия си директор, са се опитали да влязат във връзка с Министерството на правосъдието на САЩ, но искането им е било отхвърлено без обяснение.

 


САЩ официално обвини Huawei в кражба на ителектуална собственост и конспирация

© Computer World, Computerworld.bg

Компанията отрича обвиненията, че тя, нейно дъщерно дружество или филиал са извършили някое от посочените в обвинителните актове нарушения на американското законодателство и не е наясно с каквито и да било нарушения от страна на г-жа Мън. Вярваме, че в крайна сметка американският съд ще стигне до същото заключение”, коментират още от китайския технологичен гигант.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X