Телеком Услуги

Apple тайно намалява цената на iPhone XR в търсене на изход от кризата?

Computer World

Въпреки че Apple анонсира изключително амбициозни планове за препроектиране на iPhone, очакваните промени се оказват закъснели. Технологичният гигант потвърди, че настоящите модели имат сериозни проблеми, като се опитва да ги фиксира по такъв начин, че потребителите да не забележат никаква промяна като цяло.

Според Yahoo Finance ръководената от Тим Кук компания е намалила допълнително цените на iPhone, но въпросната отстъпка не се предлага директно на клиентите, а на доставчиците и търговците на дребно. По този начин от компанията се стремят да облекчат финансово потребителите на бранда, без обаче това да изглежда като отстъпление.

 

По информация на медията Apple са стартирали тази си стратегия тихомълком още във вторник, като са намалили цените на iPhone XR за китайските си партньори с приблизително 100 долара. Това веднага е довело до намаляване и на крайните цени на устройствата в азиатската държава. В опит да спасят реномето си обаче, Apple не са променили цените в собствения си сайт за Китай.

Тези действия на технологичния гигант идват само няколко дни, след като изпълнителният директор Тим Кук категорично отхвърли тезата, наложена от WSJ, според която iPhone XR е "провал" за компанията. Освен това Кук разкри, че iPhone XR има най-големи продажби, което предизвика допълнителни въпросително относно пазарното представяне на моделите XS и XS Max. Сега остава да разберем дали Apple ще заложи на същата стратегия за намаляване на цените и на други пазари.

За компания, която се гордее с маржовете на печалба от около 38% (категорично най-високата в индустрията), подобен ход би бил болезнен, но, очевидно, възможен. Иронията в случая е, че XR всъщност е най-интересният и впечатляващ iPhone, който Apple пуска на пазара от години. Той осигурява основните функционалности на гамата, като има най-дълъг живот на батерията от всичките модели в историята. Този факт обрисува тревожна картина за компанията и в дългосрочен план, тъй като, щом впечатляващият XR се сблъсква с подобни трудности, надали моделите от 2019 г. ще успеят да ги избегнат.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X