Телеком Услуги

M7 Group разширява ТВ операциите си в Източна Европа

Владимир Владков

Една от най-важните транзакции в ТВ индустрията в Централна и Източна Европа през 2018 г. бе обявена в края на миналия месец, точно когато всички очакваха коледните празници.

Операторът M7 Group обяви намерението си да изкупи сателитните ТВ операции (DTH) на Liberty Global на четири регионални пазара – Унгария, Чешка република, Словаки и Румъния, като общата сума на сделката е около €180 милиона. Ако сделката бъде одобрена от съответните регулатори, тя ще приключи през първата половина на тази 2019 г.

Продажбата на DTH операциите в Централна и Източна Европа е логична стъпка за Liberty Global, която разпродаде кабелните си мрежи в три регионални пазара плюс Германия на Vodafone. Обявена по-рано през 2018 г., тази сделка също очаква одобрение от регулаторите.

Същевременно не е ясно какво ще се случи с останалия бизнес на Liberty в Централна и Източна Европа – по-точно UPC в Полша и в Словакия.

За M7 Group придобиването на DTH операциите на UPC представлява важна крачка за регионалната й стратегия. Тя навлиза не на два нови пазара, както бе обявено, а на един – в Румъния. Всъщност M7 Group вече присъстваше в Унгария, където влезе през 2014 г. чрез придобирането на платформата AustriaSat Magyarország, а след това придоби DTH и MMDS услугата Hello HD. Две години по-късно обаче тя излезе от Унгария, продавайки Hello HD.

Присъствието на M7 Group в региона датира от 2011 г., когато придоби DTH платформата CS Link и самио месец по-късно Skylink. Двата бяха слети в Skylink, която бързо се установи като водещ DTH оператор в Чешка република и Словакия.

Сега придобивайки контрола над операциите freeSAT на UPC, M7 Group ще може да засили позициите си нма едни от най-конкурентните пазари. Унгария и Румъния, от друга страна, ще бъдат интересно предизвикателство пред компанията.

Междувременно шведската Modern Times Group (MTG) прекрати споразумението да продаде своя дял в българската Nova Broadcasting Group на чешката PPF Group. Вместо това MTG каза, че ще обсъди с други заинтересовани страни продажбата на дела си в една от двете основни телевизионни групи у нас. MTG добави, че прекратява споразумението след решението на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) да забрани продажбата.

MTG също така заяви, че е осигурила кредитна линия от Nordea в размер на 1 млрд. SEK ( около €97,65 млн.), която ще й осигури допълнително финансиране след отделянето и вписването на Nordic Entertainment Group (NENT Group) през първото тримесечие на тази година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X