Телеком Услуги

Qualcomm форсира изпълнението на забраната за продажба на iPhone 7 и 8 в Германия

Computer World

Qualcomm внесе депозит на стойност 1,34 млрд. евро като част от правно изискване на германски съд, който на 20 декември прецени, че Apple е нарушила патентното право на американския производител на чипове за енергоспестяващи технологии, използвани в смартфоните.

Apple вече заяви, че ще изтегли моделите си iPhone 7 и 8 от своите 15 магазина в Германия, когато решението на германския съд влезе в сила, което пък зависише от внасянето на въпросната сума от страна на Qualcomm.

Към момента от Apple отказват коментар относно хода на производителя на чипове.

 

Германският случай е третото значително усилие на Qualcomm за забрана на продажбите на доходоносните за Apple устройства заради обвинения за нарушаване на патенти. Преди това, като част от глобалната патентна битка между двете компании, производителят на чипове предприе подобни действия в САЩ и Китай.

Съгласно съдебната заповед, Apple трябва да спре продажбата, предлагането и вноса в Германия на всички модели iPhone, които са част от спора. Освен това компанията трябва да изтегли въпросните модели и от обектите на трети страни, където те се продават, твърдят от Qualcomm.

Освен, че обявиха, че ще обжалват, в предишното си изявление относно решението на германския съд от Apple заявиха, че ще продължат да предлагат всичките си устройства в многобройни търговски обекти в Германия, което е влиза в пряко противоречие с интерпретацията на производителя на чипове. Засега от Мюнхенският окръжен съд не са коментирали тази позиция на Apple.

Кай Рутинг, германски адвокат, който не участва в делото, заявява обаче, че съдебната заповед е насочена към субектите на Apple, а не към трети страни. "Тези трети страни все още са свободни да продават въпросните модели iPhone и го правят успешно", казва Рутинг, добавяйки, че "цялостното уреждане на спора ще бъде направено в американски съдебен процес, а не в германско дело”.

Според адвокатът Apple има силни аргументи за отмяна на решението на германския съд при обжалването, а ако това се случи, депозитът на Qualcomm ще бъдат използван за компенсиране на Apple.

Анонсираното от Apple намерение да изтегли моделите от магазините си в Германия контрастира с това, как компанията реагира на съдебното решение в Китай, където съдът също излезе с решение в полза на Qualcomm и наложи дори повече рестрикции. Apple продължава да продава телефони в Китай, като твърди, че това не нарушава законите на страната.

Компанията все пак предложи софтуерна актуализация, за да е сигурна, че наистина няма да се окаже под ударите на китайското законодателство. Но от Qualcomm отговориха, че тези актуализации на софтуера не са достатъчни и Apple все още трябва да изтегли телефоните си. Очаквано, Apple е подала искане до китайския съд да преразгледа решението си. До момента няма ясен резултат от искането.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X