Телеком Услуги

Apple пропуска първата 5G вълна?

Computer World

Apple не планира да представя iPhone, който да може да се възползва от по-бързите 5G клетъчни мрежи, през 2019 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с плановете на компанията. Според медията технологичният гигант ще изчака "поне до 2020”, за да се включи в 5G надпреварата.

Като цяло, очакванията са още през следващата година 5G мрежите да се появят в САЩ, Китай и други пазари, на които оперира Apple, като обещават един от най-големите скокове в скоростта на клетъчните данни. За разлика от Apple, нейните конкуренти като Samsung вероятно ще пуснат на пазара 5G телефони още следващата година, за да капитализират новата вълна. Освен това, мрежи като Verizon искат да насочат потребителите си към новите 5G мрежи възможно най-скоро, защото технологията е по-ефективна и ще гарантира, че компаниите могат да генерират по-високи печалби като теоретично предлагат по-надеждните услуги.

Затова може да се каже, че притесненията на инвеститорите и анализаторите имат основание да се притесняват, че Apple ще пропусне голяма маркетингова възможност, ако чака твърде дълго, за да приеме новата технология, смятат още от Bloomberg.

Това не е първият път, когато Apple въвежда нова безжична технология по-късно от конкурентите си. Първият iPhone, представен през 2007 г., поддържаше само 2G мрежа, въпреки наличието на много по-бързата 3G по това време. И 3G iPhone 4S през 2011 г. се появи, след като потребителите на конкурентни платформи вече се наслаждаваха на 4G мрежата, която остава стандартна днес.

В миналото компанията обясни тези решения, като заяви, че мрежите са били в твърде ранен стадий на развитие - предлагат умерено увеличение на скоростта, но понякога недостатъчно покритие. В момента обаче, защитниците на 5G технологията твърдят, че тя ще доведе до сеизмична промяна в сравнение с предишните стандарти. Затова и редица експерти смятат, че този път решението на Apple може да е свързано с трудните взаимоотношения с производителя на чипове Qualcomm. Той е разработил вече чипсети за телефони с Android, които поддържат 5G, но съдебните искове между двете организации предизвикаха разрив в отношенията им.

Друга възможна причина за забавянето може да е свързана с факта, че предпочитаният партньор на компанията – Intel – все още не е готов за прехода.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X