Телеком Услуги

SES променя сателитния ТВ пазар на Балканите

Владимир Владков

Скоро зрителите в Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора ще имат достъп до ново ТВ съдържание, предоставено от Телеком Сърбия, и осигурено от сателит на SES, разположение на ключовата орбитална позиция 23,5 градуса Изток, съобщиха от SES. Компанията е подписалa многогодишен договор със сръбския телеком за няколко транспондера на един от сателитите Astra, чрез които операторът ще стартира нова ТВ платформа DTH. Телеком Сърбия ще започне да се излъчва и в трите държави едновременно в средата на декември тази година.

Стартирането на DTH платформа в 3 държави едновременно не е често срещано. Всъщност последният път, когато това се случи в Централна и Източна Европа, бе дебютът на UPC Direct в Унгария, Чешката република и Словакия през септември 2000 г.

Новата DTH платформа ще даде възможност на Телеком Сърбия да излъчва повече от 150 канала, включително 30 от тях с висока резолюция (HD). Всички сръбски обществени телевизионни канали ще бъдат излъчвани на платформата некодирани. Сръбският оператор е избрал приемници без карти за тази услуга, която ще е достъпна с 60-сантиметрова сателитна чиния.

На практика Телеком Сърбия работи отдавна със SES, като телекомът прехвърли цялото си ТВ съдържание на сателит на SES на орбитална позиция 23.5 Изток, който гарантира достъп до възможно най-широка аудитория. SES обслужва близо 2,9 милиона DTH домове в Европа от тази локация.

„Бившите югославски страни са пазар с динамичен растеж. Позицията 23,5 градуса изток е най-бързо развиващата се локация на SES с достъп до Централна и Източна Европа и страните от Бенелюкс, с много паневропейски оператори, които излъчват своето съдържание от там“, коментира Мартин Орнас-Кубацки, вицепрезидент „Продажби“ в Централна и Източна Европа в SES Video.

За Телеком Сърбия сделката също е много важна, като допълва серията от важни стъпки, включително придобиването на втория най-голям кабелен оператор в Сърбия Kopernikus Technology по-рано този месец.

За SES развитието на такава платформа с важен партньор като Телеком Сърбия се вписва в начина, по който компанията иска да се развива в региона на Централна и Източна Европа.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X