Телеком Услуги

Пазарът на смартфони с 6% спад през Q3 2018

Computer World

Отдавна не е тайна, че пазарът на смартфони търпи спад в глобален мащаб, но нов доклад дава представа за реалните размери на тази тенденция. През последното тримесечие, броят на доставените устройства е 355,2 милиона, което е с 6,0% по-малко от миналата година, сочат данни на IDC. Основният спад идва от Samsung, тъй като за този период компанията е продала с 13,4% по-малко смартфони, с което държи 20,3% от световния пазар.

 

Другият основен проблем идва от Китай, където се извършват една трета от общия брой продажби, а за шесто поредно тримесечие те бележат отстъпление. Само за първата половина на 2018 г. този спад е 11%. "Високите нива на проникване, заедно с някои икономически предизвикателства, забавиха значително най-големия пазар на смартфони в света", коментира Райън Райт от IDC.

Междувременно, благодарение на устройства като P20 Pro, Huawei остава пред Apple и продължава да заема второто място в класацията на производителите на смартфони. Борбата ще продължи и през следващото тримесечие, тъй като Apple започна да продава iPhone XR, докато Huawei пусна Mate 20 Pro. И двете устройства се радват на звездни рецензии за функционалностите, които предлагат

С тоталното насищане на пазара на смартфони, оттук нататък производителите ще трябва да разчитат на 5G и иновативни технологични трикове (като наличието на много камери например), за да се преборят с тежката конкуренция. "Ние вярваме, че този пазар ще започне да се възстановява през 2019 г. и след това, задвижван в краткосрочен план от големия цикъл на опресняване във всички сегменти, подкрепен от 5G миграцията", коментира Райт.

Дали обаче 5G ще изиграе ролята на пояс за индустрията, ще видим съвсем скоро. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X