Телеком Услуги

Qualcomm подобри производителността на платформата за смарт часовници

Владимир Владков

 

Qualcomm представи платформата от ново поколение за смарт часовници - Snapdragon Wear 3100. Тя ще бъде използвана в нови устройства на известни компании като Fossil Group, Louis Vuitton и Montblanc. Платформата включва нова системна архитектура с ултраниско енергийно потребление, проектирано да подобри живота на батерията, когато не се използват „смарт“ функциите, както и подобрена използваемост на функциите на смарт часовника. Чипът се появи в момент, в който Google продължавеа да подобрява своята платформа Wear OS, като интернет гигантът подкрепя усилията на Qualcomm.

Архитектурите „голямо/малко“ са познат начин за балансиране на изискванията за производителност и енергийна консумация. Snapdragon Wear 3100 внедрява схемата „голямо/малко/тънко“, използвайки копроцесор с ултраниско енергопотребление, който обслужва операционната система, когато смарт часовникът не е много натоварен.

При предварителното представяне Панкай Кедиа, старши директор продуктов маркетинг в Qualcomm, каза: “Как повечето от нас използват устройството на китката си? В 5% от времето активно взаимодействаме с него. Но през останалото то просто си стои на ръката. Така че за голяма част от времето ключовият фактор е ултраниско енергопотребление.“

Този нов копроцесор позволява режим Ambient, така че устройствата разтоварват големия чип A7 от задачата да извършва изчисления. Съществува и режим на традиционен часовник, така че часовниците пак ще харчат малко енергия. Това означава поне една седмица употреба на часовника с 20% от капацитета на батерията му, което ще помогне на потребителите да използват смарт часовника си докато стигнат до зарядно.

В копроцесора е интегриран механизъм за задълбочено учене, който осигурява специални функции, например засичане на ключова дума.

Кедиа сподели, че първоначално смартчасовниците са се появили от производителите на телефони, последвани от компаниите за часовници и модните къщи. Чрез Snapdragon Wear 3100 все повече производители на телефони, на часовници, може би много спортни компании ще се насочат към тези продукти, смята той. Платформата например поддържа 15 часа GPS и засичане на пулса, докато в предишните устройства това време бе ограничено до 3 часа. Тази функционалност също се осигурява от ултрамаломощния копроцесор, съчетан с DSP.

Предишната платформа на Qualcomm Snapdragon Wear 2100 е на пазара от известно време, но наскоро компанията пусна неин вариант специално за сегмента на „детските часовници“, като сред първите потребители е Huawei.

Новата Snapdragon Wear 3100 ще се предлага в 3 разновидности: за смартчасовници с връзка Bluetooth и Wi-Fi; GPS базирани и свързани през 4G LTE модели.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X