Телеком Услуги

ЕС определя на Amazon и Netflix квоти за местно съдържание

Владимир Владков

Роберто Виола, който ръководи дирекция „Комуникация, мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия. Снимка: ЕК

Услугите за поточно видео, включително Netflix и Amazon, изглежда ще трябва да спазват европейски квоти, които налагат в библиотеки да има поне 30% местно съдържание.

В интервю за сп. Variety на Филмовия фестивал във Венеция Роберто Виола, който ръководи дирекция „Комуникация, мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия, заяви, че правилата, даващи предимство на европейското съдържание, ще бъдат определени през декември в специален закон.

„Трябва да се проведе от окончателното гласуване, но това е обикновена формалност“, каза той и добави, че през следващия месец ще бъдат публикуват статистически данни, които подробно описват вече наличното международно съдържание. Виола призна, че таблиците няма да имат стойност за закона, но ще предоставят ръководство на регулаторите.

Отделни законодателни промени се разработват, така че да се гарантира, че други цифрови мрежи като Netflix например плащат по-голям дял от приходите на авторите.

Този ход ще бъде приветстван от Canal Plus и други канали за платена телевизия, тъй като , съгласно френското законодателство каналът е длъжен да инвестира 12,5% от годишния си оборот за предварителна продажба на произведено във Франция съдържание.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X