Телеком Услуги

Huawei затвърждава второто си място на пазара на смартфони, цели се в първото

Computer World

Както computerworld.com вече съобщи, без да се впечатляват особено от рекордната пазарна капитализация на Apple от 1 трилион долара, Huawei измести своя конкурент от второто място на световния пазар на смартфони. Сега обаче, китайският технологичен гигант се е прицелил в първата позиция и си е поставил за цел да измести от нея настоящия лидер Samsung до края на 2019 г.

Тази амбиция на Huawei е стимулирана и от ново изследване на Gartner, което категорично затвърждава моментното второ място на компанията (някои анализатори изразяваха съмнение относно възможностите на Huawei да изпревари Apple). Според резултатите на Gartner през второто тримесечие на годината китайският производител на смартфони е продал малко по-малко от 50 милиона устройства, което му отрежда 13,3% пазарен дял. Това е забележително увеличение в сравнение със същия период на миналата година, когато делът на Huawei възлиза на 9,8%. Пазарният дял на Apple за второто тримесечие на годината е 11,9% при 12,1% през 2017 г.

Данните на Gartner отреждат първото място на пазара на смартфони на Samsung. Южнокорейската компания е продала около 72,3 млн. устройства, които и осигуряват 19,3% пазарен дял. Те обаче също отстъпват в сравнение с миналата година, когато делът им е бил 22,6%.

"През последните години Huawei е един от малкото китайски производители, които останаха извън тенденцията за забавяне на глобалния пазар на смартфони. Данните на Gartner показват, че техните продажби са се увеличили с 38,6% през второто тримесечие”, коментират пред TechCrunch анализатори на глобалния пазар. Според тях добрите резултати на китайската компания идват благодарение на инерцията на средния клас смартфони Honor и затвърждаването на позициите на модели като P20 Pro в премиум класа устройства.

Дори директорът на изследванията на Gartner, Аншул Гупта, публикува изявление, в което изразява възхищението си от продължаващата политика за постоянно въвеждане на иновативни функции в устройствата на Huawei и разширяването на тяхното портфолио, което цели обхващане на по-големи потребителски сегменти. Според Гупта търсенето на iPhone X на Apple се забавя "много по-рано, отколкото при предишни модели".

Още когато се появиха първите индикации, че Huawei може да изпревари Apple като дял от глобалния пазар на смартфони, изпълнителният директор на компанията, Ричард Ю, бе категоричен: "Не става въпрос да станем и останем номер две през следващата година. През четвъртото тримесечие на 2019 г. ние можем да станем №1”. Затова сега остава да видим дали амбициите на Ю ще се превърнат в реалност, но моментната картина показва, че това не е невъзможно, особено ако китайският технологичен гигант се възползва от някои слабости на Apple.

Иначе производителят на iPhone няма много поводи за радост и в сегмента на мобилните операционни системи. Според изследването на Gartner първото място там категорично е окупирано от Android на Gооgle. Делът на iOS на Apple възлиза на 11,9%.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X