Телеком Услуги

Френски, немски и италиански медии с общ фронт срещу Netflix

Владимир Владков

Няколко европейски телевизии, включително France Télévisions, ZDF и RAI създават съвместна платформа за видео по заявка, която ще се опитва да се бори с проникването на ОТТ доставчици като Netflix. Това съобщи на фестивала Séries Mania в Лил Такис Кандилис от France Télévisions, който представи първата коопродукция на тримата партньори, посветена на Леонардо да Винчи.

Трите телевизионни групи са създали аудиовизуален „алианс“, чиято цел е да успее да финансира и предлага на зрителите мащабни проекти. Целта е да се осигури голям бюджет за престижни европейски телевизионни сериали.

Сътрудничеството на трите групи е подплатено и с „привилегировани“ партньорства с испанската RTVE (Spain), белгийските RTBF и VRT, както и с RTS Швейцария. Покани ще бъдат изпратени и на други европейски телевизионни компании, за да споделят финансирането на престижните сериали.

Можем да създадем европейски хитови заглавия, които да се конкурират с американските серии“, заяви Елеонора Андреата, програмен директор в RAI.

Вече има съгласие за създаването на 3 съвместни проекта, като първият ще бъде продукция с 8 серии за живота и работата на Леонардо да Винчи. Негови продуценти ще са LuxVide и Beta Film, а бюджетът му ще между 2,5 и 3,5 милиона евро на час.

Другите два съвместни проекта между France TV и RAI ще са с бюджети от по 2 милиона евро на епизод. Това са „Мираж“, шпионска история, продуцирана от френската компания Lincoln TV, която ще бъде заснета в Дубай в началото на 2019 г., и „Вечният град“, като действието се развива в Рим през 60-те години на XX век. Този сериал ще бъде копродукция на Aurora TV, Fearless Mind и Banijay Studios Франция.

Преди няколко дни 5 канала от Северна Европа (от Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия) също обявиха свой съюз, наречен Nordic12, който ще продуцира по десетина серии годишно.

Следващата стъпка е създаването на платформа за европейско съдържание, смята вицепрезидентът на ZDF.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X