Телеком Услуги

За пръв път: Спад на пазара на смартфони

Computer World

С 0,5% са спаднали доставките на смартфони през миналата спрямо предходната 2016 г. съобщи анализаторската компания IDC. От там подчертават, че това се случва за първи път от появата на устройствата, които днес са познати под името смартфони. През 2017 г. са били продадени общо 1,46 млрд. такива продукти, като почти всички от тях са базирани Android или iOS.

За настоящата година от IDC предвиждат завръщане към едноцифрено ежегодно увеличаване на доставките. За периода 2017-2022 г. пък се очаква среден ръст от 2,8 на сто, като в края му се очаква доставките да достигнат 1,68 млрд. бр.

“2017-та бе годината, която всички знаехме, че все някога ще дойде – когато продажбите на смартфони ще отбележат свиване.” – коментира Райън Рейт, вицепрезидент по изследванията на мобилния пазар в IDC.

По думите му спадът на продажбите в Китай е около 5%, а в Европа, Близкия изток и Африка (т.нар. регион EMEA) – 3,5%. В САЩ доставките са останали почти непроменени. Най-перспективни са развиващите се пазари, където значителна част от потребителите все се сдобиват с първия си смартфон. 

Тенденциите на пазара

Анализаторите заключват, че иновациите продължават да са приоритет за компаниите, но те по-често залагат на компоненти и софтуер и по-малко на по-очевиден хардуерен напредък. Това изместване затруднява диверсификацията между устройствата – нещо което ще се усеща все повече с преминаването към по-големи екрани и тънки рамки.

Очакванията са през тази година т.нар. фаблети да изпреварят по продажби “обикновените” смартфони, с което по-същество войната за по-голяма екранна площ ще отшуми. Разбира се, по този показател са налице големи разлики, но те ще са трудно забележими за обикновения потребител.

Друга тенденция на пазара е подготовката на всички играчи за навлизането ма мобилните мрежи от пето поколение (5G). От IDC очакват съответните устройства да се появят на пазара през 2019-та и през 2022 г. да представляват 18% от сумарните продажби.

Android и iOS

Дялът на Android устройствата в общите доставки през 2017 г. е бил 85,1%, а този на iOS – 14,8%. По този начин двете платформи покриват 99,9 на сто от пазара.

През миналата година са били продадени общо 1,24 млрд. Android смартфона, почти без промяна спрямо 2016 г. До 2022 се очаква тази бройка да нарасне до 1,44 млрд. при среден очакван годишен ръст от 2,9%. Пазарният дял на операционната система ще нарасне до 85,5%. Най-важното събитие при Android е ръстът на средната цена на продуктите, което се случва за пръв път от 2010 г. Основната причина е активното усвояване на средния сегмент от страна на производителите на бюджетни апарати.

Устройствата на Apple са отбелязали 0,2% ръст по отношение на доставките през миналата година, достигайки 215,8 млн. бр. Това е важна новина имайки предвид спада през 2016 г. 64% от продажбите са били за сметка на Plus версията на устройствата. От IDC прогнозират, че през 2022 г. ще бъдат продадени 242,4 млн. iPhone-а. Средният годишен ръст се очаква да е 2,4%.

Дялът на устройствата, работещи под управление на други ОС, е 0,1%, като техните продажби през миналата година са достигнали 2,2 млн. бр. В края на разглеждания период техните доставки ще се свият до около 700 хил. (средно 21,1% на година до 2022-ра).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X