Телеком Услуги

Google със списък на смартфони за бизнес

Computer World

За пръв път Google дефинира разграничителна линия за това какво прави едно Android устройство подходящо за корпоративна среда.

“Някои от топ притесненията, които чуваме от клиентите включват нуждата от чести ъпдейти на сигурността, надеждно и последователно преживяване по отношение на софтуера, както и опростен избор на устройства”, споделя в в блог пост Дейвид Стил, отговарящ за потребителското изживяване на Android в Google. 

За да адресира описаните проблеми, тази седмица компанията стартира Android Enterprise Recommended program, глобална инициатива, която вдига летвата на правилата за това кое устройство може се счита за подходящо за използване в корпоративна среда. Според Google избирайки устройство от списъка бизнесите могат да спестят разходи от поддръжка, както и да съкратят времето за тяхното внедряване и обслужване. 

Въпреки че всички смартфони носят със себе си риск, Android може да се “похвали” с особено много слабости поради своята отворена природа, бавното предоставяне на поправки, фрагментираността и липсата на адекватен филтър на приложенията.

Препоръчваните от гиганта смартфони към момента са 21 на брой. Списъкът, разбира се, включва устройствата на самата Google, а също така модели на BlackBerry (KEYone и Motion), Huawei (Mate 10 и P10), Lenovo (Moto X4 и Moto Z2 Force), LG (G6 и V30), Nokia (Nokia 6) и Sony (Xperia XA2, XA2 Ultra, XZ Premium, XZ1 и HZ1 Compact).

Набиваща се на очи е липсата на устройства на Samsung – най-големият производител на Android смартфони. Засега и двете компании не са коментирали ситуацията. 

От Google публикуваха списък с минимални изисквания към устройствата, касаещи услугите на телекомите и възможностите за управление. Посочва се, че смартфоните трябва да получават ъпдейти на сигурността в рамките на 90 дни от тяхното публикуване и да предлагат “поне един голям ъпдейт на операционната система”. 

Освен това корпоративните продукти трябва да предлагат:

  • Минимални спецификации на хардуера и потребителския интерфейс за Android 7.0+;
  • Последователност при приложенията в управляваните профили;
  • Възможност за закупуване на отключени устройства;
  • Масово внедряване чрез QR кодове и дистанционна настройка при Android 8.0+ устройствата.

За дистанционната настройка (т.нар. zero-touch enrollment) е налице списък с пет телекома. Съставен е и такъв с доставчици на софтуер за EMM (Enterprise mobility management) – всеобхватни и хардуерно независими системи за дистанционно управление на настройките и на генерираното корпоративно съдържание.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X