Телеком Услуги

Видеопиратството стана гореща тема в Източна Европа

Владимир Владков

Дали видеопиратството вече е основна мишена на службите в Централна и Източна Европа? Доказателство за това са наскоро проведените акции в редица страни от региона. В Полша например полицията затвори пиратска IPTV мрежа, като арестува трима заподозрени. По-рано този месец координирана паневропейска полицейска операция спря подобна мрежа, която използваше оборудване, инсталирано в България, но предоставящо услуги на половин милион абонати на целия континент (според твърденията на полицията).

В Украйна тази седмица се проведе работна среща между регулатора и редица организации на видео и ТВ индустрията, които се съгласиха да се борят заедно срещу пиратството и нарушаването на авторските права в информационното пространство и разпространението на видеосъдържание. В Русия бяха предприети редица важни стъпки за справяне с пиратството.

Същевременно изследване на Irdeto, проведено преди около година, показа, че 87% от потребителите в Русия не знаят, че създаването или споделянето на пиратско видео е незаконно. 66% пък смятат, че стриймингът и свалянето на пиратско съдържание не се преследва от закона.

По-нови данни на InterMedia, публикувани от руския вестник Коммерсант, показват, че приходите на сайтове от нелегално видеосъдържание са нараснали от 2,6 млрд. рубли (около €37,4 млн.) през 2016 г. на 2,8 млрд. рубли през миналата година. Според Сафронов, анализатор от InterMedia, приходите на пиратите нарастват най-вече заради развитието на широколентовия интернет достъп, като увеличаващият се брой нови абонати на операторите винаги е свързан с младите хора, които „активно“ потребяват онлайн съдържание. Тази тенденция се отразила обаче и на легалните сайтове за видео съдържание, които са са отчели нарастване с 20% на своите приходи до над 13,6 млрд. рубли.

В някои страни от Централна и Източна Европа тв операторите предприемат активни действия срещу пиратството. Полската платформа за сателитна телевизия (DTH) nc+ бе силно разтревожена от нелегалното разпространение на спортни събития, за чиито права тя е платила сериозна сума и затова създаден специален отдел, който да се занимава с проблема. За един от най-скъпите боксови мачове (Мейуедър срещу МакГрекгър) бяха засечени близо 240 нелегални интернет излъчвания.

Със сигурност битката с незаконното „препредаване“ на ценно видео съдържание в Европа ще продължи, още повече, че предстоя тежки дискусии за геоблокирането точно на това съдържание.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X