Телеком Услуги

Над 3 млрд. евро ще се инвестират в развитието на 4G мрежата във Франция

Computer World

 

 

Френските мобилни оператори ще вложат над 3 млрд. евро в развитието на 4G мрежата, за да гарантират, че няма проблеми с покритието до 2020. Всеки от големите оператори ще инсталира 5000 мачти и антени, и заедно ще гарантират мрежово покритие на 30 000 км железопътни линии, съобщи Жулиен Денорманди, държавен секретар към министъра на териториалното сближаване, пред Journal du Dimanche.

Информацията е потвърдена от френското Министерство на финансите.

Според него, през последните 15 години Orange, France Telecom, SFR, Bouygues Telecom и Free Mobile са инвестирали по-малко от нужното в мобилната мрежа на страната.

Бюджетни средства за тази инвестиция няма да бъдат използвани. Срещу повишените инвестиции на компаниите, държавата ще продължи честотните им лицензи, вместо да провежда нов търг.

По данни на регулатора Arcep, 4G мрежите на SFR, Bouygues Telecom, Orange и Free Mobile покриват 74%, 70%, 69% и 47% от по-слабо населените територии в страната.

Предвижда се тригодишният план за развитие на мрежата да осигури 4G покритие на над 10 000 градове и села, ползващи в момента 2G или 3G мрежи.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X