Телеком Услуги

Зимната олимпиада в Пьонгчанг ще бъде излъчвана във формат 4K HDR

Владимир Владков

Телевизионното покритие на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьонгчанг ще бъде достъпно и във формат 4K с HDR функционалност.

Живите предавания ще се предоставят от Олимпийските радио и тв услуги OBS (Olympic Broadcasting Services) и японската компания NHK. Щатският оператор NBC вече заяви, че ще използват тези услуги и ще предложи видеопредаванията с ултрависока резолюция и HDR на абонатите на услугата Comcast Xfinity.

„Това се случва за първи път на Олимпийски игри и OBS с гордост продължава да предоставя и улеснява най-модерните технологии на своите партньори от телевизионната индустрия“, коментира шефът на OBS Янис Екзаркос. Според него представянето на най-добрите атлети в света заслужава да бъде заснето с най-добрата налична видео технология.

NBC и досега излъчваше част от летните олимпийски игри в 4K формат, но сега за първи път се използва и функцията HDR. Освен церемонията по откриването на Олимпиадата, в новия формат ще бъдат покрити хокейните мачове, фигурното пързаляне, ски скоковете и състезанията по сноуборд.

HDR предлага много по-богата цветова гама, като осигурява подобряване на качеството на изображенията в телевизорите от ново поколение, чиито екрани поддържат по-високи пикови нива на яркост.

Компанията OBS планира да предложи предаване на живо и на над 50 часа виртуална реалност чрез системата на Intel True VR.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X