Телеком Услуги

Европейският парламент остави геоблокирането, отхвърляйки регулацията SatCab

Владимир Владков

Eвропейският парламент на практика саботира инициативата на Европейската комисия за Единен цифров пазар (ЕЦП), отхвърляйки голяма част от регулацията SatCab на ЕК. В изявление на евродепутатите се казва, че те са готови да започнат разговори със Съвета на министрите, когато правителствата на държавите членки съгласуват своята позиция.

Описвайки ключовите теми, Европарламентът допълва, че новите привила целят да „отговорят на нарастващото търсене на онлайн телевизия и радио, като улесняват телевизионните оператори да направят своите новини и актуални програми достъпни онлайн и в други страни от ЕС, като опростят процеса по изясняване на авторските права.“

В момента ТВ операторите трябва да изяснят авторките права в много кратък времеви срок за всяка отделна държава, в която техните новини и други програми ще са налични онлайн. С новите правила те ще трябва да изяснят правата само в собствената си страна. Този процес по изясняване на авторските права ще бъде опростен и за оператори, които предлагат абонаментни пакети.

Евродепутатите обаче подчертават, че е важно геоблокирането да остане като мярка, ако притежателят на правата и радио- и телевизионният оператор се съгласят да го включат в своите договори.

През ноември 2016 г. Европейският съвет прие проекто регулация, която забраняваше геоблокирането на съдържание между страните членки.

През май тази година Европарламентът одобри мерки, които позволяват преносимостта на онлайн съдържание. Тази преносимост обаче беше ограничена само до онлайн услуги, за които зрителите са платили в собствената си страна, и не включва трансграничното приемане на сателитни услуги.

Коментирайки решението на ЕП, Никола Франк, ръководител по европейските въпроси на Европейския съюз по радио и телевизия (EBU), заяви: „Регламентът SatCab първоначално бе разработен, за да се подобри разпространението на съдържание в Европа и да се даде възможност както на потребителите, така и на европейския аудиовизуален сектор да се възползват от предимствата на Единния цифров пазар. Днешното гласуване (проведено на 12 декември) противоречи на тези намерения, като запази фрагментирането на европейския аудиовизуален пазар и на практика ограничи модерния достъп на гражданите до европейска култура“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X