Телеком Услуги

Европарламентът отстъпи на натиска за геоблокирането на поточните медийни услуги

Владимир Владков

Европейският парламент се подаде на натиска от страна на компаниите за радио и ТВ разпръскване и остави геоблокирането на поточните услуги, стана ясно след снощното заседание на евродепутатите.

Първоначалното предложение включваше правила, които да задължат електронните търговци да продават своите стоки и услуги на купувачи в целия Европейски съюз, без значение къде точно живеят, като тези услуги обхващаха и поточните видео услуги.

Но правната комисия гласува принципът за т.нар. „страна на произход“ да бъде ограничен само до новините и отразяването на текущите събития.

Това означава, че зрителите ще могат да гледат само подобни програми в целия ЕС, които имат съдържание, обект на авторското право, все едно са у дома си (т.е. страната, в която са заявили и плащат услугата си).

„Днешното гласуване в правната комисия е стъпка в правилната посока, заяви Агнешка Хора, директор „Политика и правни въпроси“. - Тя обаче признава ценността на териториалната ексклузивност, която гарантира на гражданите на ЕС, че могат да гледат богато разнообразие от висококачествени ТВ програми.“

Първоначално ЕК не искаше да се прилага забрана за нито един материал, обект на авторското прави. Чешкият евродепутат Дита Шаранзова, която бе автор на първоначалното предложение, описа проблема с геоблокирането като „откриване на слона в стаята“.

Срещу това предложение скочиха много лобисти от ТВ компаниите, доставчиците на музикални услуги, търговците на е-книги и продуцентите на видеоигри. Spotify например заяви, че ще бъде принудена да вдигне цените, за да се предпази от абонати, които „ще прескочат“ до съседна страна, за да получат по-добра оферта.© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X