Телеком Услуги

5G смартфони ще има още през 2019, според Qualcomm

Владимир Владков

Успешна 5G връзка с помощта на новия си модем Snapdragon X50 обяви на своята конференция 4G/5G Summit в Хонконг Qualcomm. Модемът използва и първия референтен дизайн за 5G смартфон. На събитието бе представен и чипът Snapdragon 636.

Много се говори за 5G, като Qualcomm успя да осъществи първия успешен опит за 5G връзка. Щатската компания демонстрира гигабитови скорости, използвайки модема X50, който бе обявен още през миналата година, като връзката бе осъществена през милиметровия честотен обхват 28GHz. Qualcomm е провела тестовете в Сан Диего, използвайки 5G носещи честоти с общ капацитет 100Mz.

Компанията очаква устройства с вграден модем Snapdragon X50 да се появят на пазара през първата половина на 2019 г. Така че вероятно по магазините ще има смартфони и други устройства и ще можем да получим първи впечатления от използването на 5G мрежи още през 2019 г. Това е с година по-рано от прогнозите на регулатора Ofcom, който посочи 2020 г. като старт на първите 5G реални внедрявания.

Новите чипове ни приближават с една стъпка по-близо до 5G и тестът ще „стимулира по-бързата поява на ново поколение клетъчна технология“, заявиха от Qualcomm. От компанията уточняват, че преминаването към 5G ще прилича на масовото електрифициране, като ще открие пътя за неограничения мобилен обмен на данни.

5G не само ще е по-бърза, но и значително по-надеждна, така че можете да осъществявате и по-критични задачи през своя телефон или друго устройство, без да се съобразявате с това дали наоколо има твърде много други мобилни потребители.

Qualcomm обяви и първия си референтен дизайн за смартфон, който използва 5G в милиметровия диапазон, показвайки как новата технология може да „се побере“ в толкова малък форм фактор. Модемът е малък, но вграждането на антенен блок за 5G не е толкова лесно.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X