Телеком Услуги

Засякоха 239 нелегални Интернет излъчвания на боксовия мач Мейуедър/ Макгрегър

Владимир Владков

Пиратите, които се опитват винаги да се възползват от най-интересните спортни събития, не останаха безучастни към боксовия мач на годината, рекламирайки активно своите нелегални онлайн излъчвания, достигащи до аудитория в целия свят. От компанията Irdeto са засекли 239 поточни излъчвания, които незаконно са разпространявали наживо боксовия мач между Конър Макгрегър и Флойд Мейуедър този уикенд. От тях 67 излъчвания са предоставяни през традиционни пиратски сайтове.

Подчертавайки сериозния ръст на възможностите за онлайн стрийминг на социалните медии, Irdeto са открили, че сега пиратите са използвали по няколко канала, включително през Facebook, YouTube, Periscope, Twitch и други, за да спечелят незаконно от премиум събитието в бокса.

В България мачът се излъчваше от Мтел чрез платформата „Плати, за да гледаш“ (Pay per view, PPV), като за това събитие са се регистрирали близо 10 000 човека. Таксата за гледане у нас в реално време бе 5,99 лева, като сумата осигури възможност и за гледане на двубоя на запис до 24 часа след неговия край. Абонаментът за услугата „Pay-per-View“ осигуряваше гледане на битката на мобилно или настолно устройство, като единственото изискване бе налична интернет връзка. Мачът бе предаван и през спортния канал Mtel Sport 2.

Мтел активно рекламираше боксовия мач Макрегър срещу Мейуедър

Мтел активно рекламираше боксовия мач Макрегър срещу Мейуедър

Според Irdeto, 165 социални медийни акаунта са предлагали незаконно мача Мейуедър/МакГрегър. Освен това от компанията са открили още 6 поточни предавания, достъпни през плъгин към популярната мултимедийна платформа Kodi. Общо всички 239 нелегални излъчвания са достигнали до над 2,93 милиона зрители, изчисляват от Irdeto.

Уникалността на събитието се допълва от това, че то бе първото от този тип, което се излъчваше наживо онлайн и комбинираше две големи аудитории – зрителите на бокса и на MMA боевете. Въпреки че добрата връзка и картина са ключови за тях, много зрители по погрешка са избрали незаконната услуга пред легалните предавания. Irdeto е отчела, че все повече пирати създават професионални уебсайтове, използвайки модерни технологии и услуги, чрез които подмамват потребителите, смятащи, че плащат за легално излъчване.

Не всички зрители обаче са били „добросъвестни“. Според последното глобално проучване на Irdeto, което обхвана над 25 000 пълнолетни потребители от 30 страни, над 52 на сто от тях знаят, че гледат пиратско видео съдържание.

В САЩ операторите и собствениците на съдържание събираха за мача такса до $99,95, докато във Великобритания таксата само за това събитие бе 19,95 лири и „едва“ €24,95 в родината на Макгрегър Ирландия. Толкова много зрители, гледащи пиратско съдържание, означава, че много потребители са потърсили начини да гледа Мейуедър срещу Макгрегър без да плащат.

И тъй като пиратството функционира като бизнес организация, пиратите правят пазарни проучвания и са наясно, че потребителите „жадуват“ за този тип спортно съдържание. Ссамо за една седмица, предшестваща боксовия мач, Irdeto е открила 42 реклами на забранени стрийминг устройства, предлагащи мача през сайтове за е-търговия, включително през Amazon, eBay и Alibaba. Irdeto работи съвместно с тези сайтове за своевременното премахване на подобни реклами от тях.

„Спортните предавания наживо са жизнено важни за глобалното пиратство, като хиляди сайтове предоставят незаконно съдържание, привличайки милиони зрители, коментира Рори О'Конър, старши вицепрезидент киберсигурност в Irdeto. - Когато се бориш с пиратството на спортни предавания наживо, бързото му спиране е от съществено значение. Това важи особено за премиум събития като боксовия мач Мейуедър/ Макгрегър. Най-ефективната стратегия е подход, базиран на интелигентното разузнаване с 360-градусов поглед към пиратството. Идентифицирайки и спирайки пиратските предавания в реално време чрез специализирани познания и технологии, собствените на съдържание и операторите могат да защитят своите приходи и да предоставят по-добро изживяване на зрителите“, добавя той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X