Телеком Услуги

Производителят на луксозни телефони Vertu е пред фалит

Computer World

Британският производител на луксозни мобилни устройства Vertu закрива своята фабрика и съкращава над 200 свои висококвалифицирани специалисти. През последните години марката се сблъска с проблеми и смени редица собственици. През 2012 г. основаната от Nokia компания предмина под управление на шведския инвестиционен фонд EQT VI, след това хонконгския Godin Holdings, а в началото на 2017 г. бе купена от турската компания Baferton. Нейният собственик, милионерът Мурат Хакан Узан обаче, така и не успя да уреди сметките си със своите кредитори – той трябваше да им върне около 128 млн. паунда, а успя да предложи едва 1,9 млн.

Според Financial Times Хакан Узан обаче възнамерява да възроди марката в бъдеше. Той съхранява собствеността си върху технологиите и лицензите на Vertu, но без оригиналния екип от специалисти тази задача няма да е лесно изпълнима.

Дори съживяването на марката да е постижимо, нейната уникалност по всяка вероятност вече безвъзвратно е останала в миналото. Причината за това е вплетена в самия модел на работа на компанията. Тя създаваше устройства, използвайки скъпи материали като щраусова кожа, благородни метали и скъпоценни камъни, които струваха десетки хиляди долара. Нейните продукти винаги се оказваха технологично изостанали – нещо което бе сравнително лесно за преглъщане преди 10-ина години. В епохата, започнала с появата на първия iPhone обаче това нещата се промениха.

Броят купувачи, склонни да купят телефон, който на практика няма да използват се сви драматично през последното десетилетие, коментират от Tech Crunch. През миналата година компанията опита стратегията „по-евтина кожа за половин цена“, която не проработи.

Все пак на сайта на Vertu е поместено съобщение, гласящо: „Наложи се да вземем трудното решение да прекратим настоящите услуги на Vertu и да се съсредоточим върху разработването изцяло нов пакет от услуги от следващо поколение за нашите клиенти. Планираме да пуснем тези услуги през септември 2017 г. и да актуализираме тази страница с допълнителна информация, когато наближи времето за техния старт.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X