Телеком Услуги

Qualcomm подобри значително чиповете си от базов клас за смартфони

Computer World

Смартфони от базов клас, представени само преди няколко месеца, са оборудвани с чипове от Qualcomm, които скоро ще се окажат морално остарели. Компанията представи чипсетите Snapdragon 630 и 660, които предлагат сериозни подобрения спрямо тези, използвани в устройства, пуснати в продажба през последната половин година.

До няколко месеца на пазара ще се появят достъпни предложения, на цени, започващи от около 200 долара. Те ще предлагат LTE скорости, еквивалентни на тези в iPhone 7, както и графични процесори, способни да се справят с 4K видео. В допълнение бъдещите евтини смартфони ще се зареждат много по-бързо, благодарение на поддръжката на технологията Quick Charge 4.0.

Snapdragon 660 изглежда като модифицирана версия на модела 821 на Qualcomm, използван например в миналогодишния флагман на Samsung – Galaxy S7. И двата чипа са базирани на архитектурата Kryo. Устройствата, с които ще се предлага новият процесор, ще поддържат резолюции на екрана до 2560 на 1660 пиксела. Производителността се очаква да бъде с около 20% по-висока от тази на предишния модел, Snapdragon 653. Графичният процесор пък се очаква да е с около 30% по-бърз.

Някои от най-значимите подобрения в новите предложения на Qualcomm са особено отчетливи при Snapdragon 630, който наследява модела 625. Устройствата с новия чип ще поддържат Bluetooth 5 и Wi-Fi 802.11ac, както и USB-C 3.1.

8-ядреният Snapdragon 630 не е базиран на архитектурата Kryo, а на стандартния дизайн ARM Cortex-A253. Същото важи и за Snapdragon 625, но новият модел работи на по-висока честота, което се очаква да му осигури около 10% повече производителност. Благодарение на по-бързия си с 30 на сто видеопроцесор пък, оборудваните с него устройства ще могат да снимат видео с 4K резолюция.

Друго подобрение в новите чипове е поддръжката на изкуствен интелект чрез приложно-програмни интефрейси (API) като Caffe2 на Facebook. Разработчиците могат да пишат приложения, които да разпознават обекти, заснети с камерата на устройството в реално време. Смартфоните с новите чипове ще се възползват от техните възможности и за нуждите на машинното обучение.

Тази възможност може да донесе обработката на т.нар. натурален език и при смартфоните. Въпреки че използването на отделни CPU, GPU и сигнални процесори не е най-ефективният метод за създаване на невронни мрежи, все пак това е добро начало.

Новите предложения на Qualcomm ще видят бял свят в смартфони, а също така и в таблети. Някои производители могат да ги използват още в дронове, роботи и устройства от Интернет на нещата (Internet of Things, IoT).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X