Телеком Услуги

MediaTek вижда новия си 10-ядрен чип в среден клас смартфони с VR

Computer World

Новият 10-ядрен процесор за смартфони на тайванската MediaTek – MTK Helio X30 ще донесе на устройствата от среден клас функции, които сега са присъщи на флагманските модели. Компанията счита, че той ще предлага възможностите на Daydream, платформата за виртуална реалност (VR) на Google, на устройства струващи от 300 долара нагоре.

Helio X30 предлага най-големия брой ядра сред чиповете за смартфони в момента. Очаква се с него базирани на Android устройства да могат да бъдат оборудвани с камери с високи резолюции, да предлагат високи скорости на трансфер и да могат да работят с по-висок клас видео ускорители.

Според компанията целта на новия процесор е да предложи производителността на флагмани като Galaxy S7 и Google Pixel (струващи около 650 долара) в по-достъпни устройства. Целевия сегмент на компанията са продуктите между 300 и 500 долара.

Редно е да се отбележи, че X30 е един от малкото чипове, които към момента поддържат Google DayDream. Модели, базирани на хардуера се очакват през идните месеци. От MediaTek обаче засега не разкриват имена на производители и устройства. MTK процесорите на компанията са популярни в азиатските страни, а на развитите пазари доминираща е Qualcomm. Един мощен и евтин чип би помогнал на компанията да разшири своя обхват.

Helio X30 се очаква да бъде използван в таблети, както и дори в по-евтини компютри, смятат още от MediaTek. Все пак основният фокус засега се очаква да са смартфоните.

Новият чип е наследник на миналогодишния X20 и предлага редица подобрения области като LTE скоростите, графиката, общата производителност, както и енергийната ефективност. Според компанията X30 е с 35% по-бърз и с 50% по енергоефективен от своя предшественик.

Helio X30 се произвежда по 10-нанометров процес – същия, по който е направен и най-новият модел на Qualcomm – Snapdragon 835. Все пак, чипът на MediaTek изостава от своя конкурент по някои показатели. Чипът на тайванците предлага Cat 10 LTE модем, предлага скорост на сваляне до 450 мегабита в секунда, докато Snapdragon 835 обещава до 1 гигабит. Това обаче е очаквано имайки предвид сегмента, към който е насочена новата разработка, както по-ниската ѝ цена.

Един от въпросите, свързани с Helio X30 е дали потребителите изобщо имат нужда от 10 изчислителни ядра, след като практиката показва, че 4-ядрените конфигурации в съвременните устройства са съвсем достатъчни. Времето на подобни прекалено мощни, от сегашна гледна точка, смартфони може да дойде скоро, като един от очевидните потребители на изчислителни ресурси е споменатата виртуална реалност.

Ядрата на X30 са разделени на три клъстера. Две Cortex-A73 ядра предлагат висока производителност, тогава когато е необходима. Други четири броя Cortex-A53 осигуряват работата на „обикновените“ приложения. На останалите четири нисковолтови Cortex-A35 пък са поверени най-базовите функции като провеждането на разговори и стриймването на музика

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X